nieuws

UCI wil voorgeschreven minimum gewicht racefiets aanpassen

Fietsen

UCI wil voorgeschreven minimum gewicht racefiets aanpassen
Met ingang van dit jaar zijn schijfremmen bij bepaalde wedstrijden toegestaan in het professionele wielrennen. Foto BMC

Het minimum gewicht voor een racefiets dat door de UCI wordt voorgeschreven op 6,8 kilogram, staat ter discussie. Er is een grote kans dat dit voorgeschreven gewicht naar beneden wordt bijgesteld.

Dit kwam naar voren tijdens een presentatie van de World Federation Sporting Goods Industry (WFSGI) op de twee weken geleden gehouden Taipei Cycle Show. De WFSGI onderhoudt namens de fietsindustrie de contacten met de Union Cycliste Internationale (UCI). De UCI schrijft de eisen voor waaraan racefietsen moeten voldoen bij het deelnemen aan officiële wielerkoersen zoals de Tour de France.

Verlaging van minimum gewicht

Tijdens WFSGI presentatie is gemeld dat er met de UCI wordt gesproken over een mogelijke verlaging van het minimum gewicht voor racefietsen. Vooral omdat eisen ten aanzien van de veiligheid van racefietsen ook met een lager gewicht kunnen worden gegarandeerd. De werkgroep die dit namens de WFSGI bespreekt met de UCI, zal binnen één jaar voorstellen doen over een nieuw minimum gewicht die dan de bestaande eis moet gaan vervangen.

Schijfremmen goedgekeurd

Over schijfremmen op racefietsen meldde de WFSGI tijdens de presentatie in Taipei: “WFSGI-fietsleden hebben in samenwerking met de UCI een grote inspanning geleverd om schijfremmen in wedstrijden voor racefietsen goedgekeurd te krijgen waarbij de eerste testen tijdens wielerkoersen in juli vorig jaar plaatsvonden. De positieve feedback van de eerste testraces heeft geleid tot een voortzetting van de proefperiode bij alle officiële UCI wielerkoersen tijdens het seizoen 2016. Dit zal er naar verwachting toe leiden dat in 2017 op grote schaal racefietsen op de markt komen die zijn uitgerust met schijfremmen.”

Reageer op dit artikel