nieuws

Fietsenverkoop oktober: sterke daling stadsfietsenverkoop

Fietsen

Fietsenverkoop oktober: sterke daling stadsfietsenverkoop
Kinderfietsen lieten een sterke groei zien van 20% in het GfK Retailpanel Fietsenverkoop januari 2016.

Eind vorig jaar profiteerde de fietsenbranche nog massaal van de extra vraag naar nieuwe fietsen door de afschaffing van de ‘fiets van de zaak’ per 1 januari 2015. Vorig jaar oktober nam de afzet met bijna 25% toe.

Samen met het vrij koude oktober weer van dit jaar (Bron: KNMI) laten de cijfers fietsenverkoop van oktober 2015 helaas geen goede resultaten zien. Daarnaast hebben we in oktober ook een actie in het branchevreemde kanaal gezien waardoor het verlies in de vakhandel nog wat sterker uitpakte.

Stadsfietsen naar branchevreemde kanaal

Het totaal aantal verkochte nieuwe fietsen in de GfK Panelmarkt Fietsenverkoop liet in oktober een daling zien van 6% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De omzet liep met gemiddeld 9% terug. Binnen de vakhandel werden zelfs 14% minder fietsen verkocht, terwijl de omzet met 10% daalde. Opvallend is de sterke daling binnen bijvoorbeeld stadsfietsen. Hier daalde het volume met 23% en de omzet met 24%, terwijl er in het branchevreemde kanaal juist een behoorlijk aantal stadsfietsen werden verkocht. Ter illustratie; een kleine 24% van het totaal aantal verkochte stadsfietsen werden in oktober via het branchevreemde kanaal verkocht.

Ook lagere verkoopcijfers e-bikes

Ook de cijfers fietsenverkoop van e-bikes zagen we voor het eerst dalen in oktober, al was de daling nog beperkt. De afzet en omzet liepen terug met respectievelijk 2% en 1%.
Binnen de sportieve segmenten zagen we de verkoopcijfers ook teruglopen. Zo werden er 13% minder hybride/tour fietsen verkocht. De omzet daalde met 8%. Ook MTB/ATB en Sportshybride/racefietsen konden het tij niet keren. Zo liep de afzet van MTB/ATB’s terug met 3%. De omzet bleef daarbij nog wel stabiel, wat een 3% hogere gemiddelde prijs betekende. Sportshybride/racefietsen noteerden een daling van 8% in aantal stuks. De omzet liep met 2% terug. Ook hier is dus sprake van een gemiddeld hogere verkoopprijs.

Kinderfietsen in de plus

Kinderfietsen lieten binnen de fietsenverkoop wel een ‘natuurlijke’ stijging zien, zonder invloed van de ‘fiets van de zaak’. Zo werden er 6% meer nieuwe kinderfietsen verkocht, tegenover een omzetstijging van 3%.

Reageer op dit artikel