nieuws

Ford komt met slimme elektrische fiets

Fietsen

Autofabrikant Ford heeft een nieuwe slimme fiets gepresenteerd die trilt wanneer auto’s de fietser willen inhalen. De fiets beschikt over sensoren die doorhebben wanneer er verkeer nadert.

Ford komt met slimme elektrische fiets
Autofabrikant Ford heeft een nieuwe slimme fiets gepresenteerd die trilt wanneer auto’s de fietser willen inhalen. Foto Ford

De motor in de elektrische, opvouwbare fiets kan snelheden tot 25 kilometer per uur halen, de batterij gaat volgens Ford zo’n anderhalf uur mee. In het stuur zitten trilmotortjes die in verbinding staan met het navigatiesysteem van de bijbehorende app. Wanneer de fietser rechtsaf moet slaan, begint de rechterkant van het stuur licht te trillen.

Sensoren

Daarnaast beschikt de fiets over sensoren die doorhebben wanneer er verkeer nadert. Wil een auto de fietser inhalen, dan geeft het stuur een kleine waarschuwing. Als de fiets wordt gekoppeld aan een hartslagmeter kan de motor in de fiets zo worden ingesteld dat hij de fietser begint te ondersteunen wanneer hij of zij moe wordt.
Bekijk hier de preview:

Opvouwbare elektrische fiets van Ford

In maart dit jaar kwam Ford al met de MoDe:Me en MoDe:Pro. Ford combineert hiermee een opvouwbare elektrische fiets met een speciale smartphone app. Deze moeten samen voor een extra fijne ervaring zorgen. De autofabrikant onthulde de MoDe:Me samen met de MoDe:Pro op het Mobile World Congress in Barcelona. Beide prototypes beschikken over een 200 watt motor en een batterij die snelheden met trapondersteuning tot 25 km/per uur moet kunnen halen. De smartphone krijgt een prominente plek op de twee fietsen. Deze is dus goed zichtbaar en laad ook nog eens automatisch je toestel op terwijl je fietst. De MoDe:Me is bedoeld voor de doorsnee fietser, terwijl de Pro zich focust op koeriers en pakketbezorgers die de fiets vaker in het dagelijks leven zullen gebruiken.

App

In de App kan je zelf je bestemming invoeren. Door verschillende invoeren kun je zelf kiezen of je bijvoorbeeld wat langer wilt fietsen, of je gewoon de snelste route naar je bestemming zoekt. Vervolgens vibreren de handvatten van de MoDe:Me en Pro als je ergens af moet slaan. Zelfs de richtingaanwijzers op de fiets worden automatisch geactiveerd.

Sensoren voor je hartslag

Een ultrasone sensor op de achterkant van de fiets houdt je op de hoogte van voertuigen die je in willen halen, door je handvatten allebei kort te laten vibreren. De trapondersteuning kan direct gelinkt worden aan je hartslag, zodat de fiets weet wanneer het tijd is dat je het wat rustiger aandoet, en de fiets dus zelf een tandje bij zet.

Bron: www.elektrischefietsen.com/Forbes

Reageer op dit artikel