nieuws

Bijna 50 procent omzetgroei door bedrijfsfietsen

Fietsen

Bijna 50 procent omzetgroei door bedrijfsfietsen
De omzetgroei in de fietsenverkoop komt in het vierde kwartaal 2014 uit op 48 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. De omzet steeg hiermee tot ruim 183 miljoen euro.

De omzetgroei in de fietsenverkoop komt in het vierde kwartaal 2014 uit op 48 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. De omzet steeg hiermee tot ruim 183 miljoen euro. Voornaamste reden van de explosieve omzetgroei is de afschaffing van de ‘bedrijfsfietsenregeling’.

Landelijke media, waaronder NRC Handelsblad, hebben de uitbundige stijging in de fietsenverkoop opgemerkt en erover gepubliceerd. Overigens melden de media dat ook andere non-food markten sterke groei laten zien in het laatste kwartaal van vorig jaar, met name de telecommarkt voor kleine en grote huishoudelijke apparaten.

Vakhandel goed voor 97 procent totaal aantal verkochte fietsen

De totale markt (GfK Panelmarkt) laat een ware run op fietsen zien in de laatste drie maanden van 2014. Daarbinnen deed de vakhandel het uitzonderlijk goed. Deze was in december goed voor 97 procent van het totaal aantal verkochte fietsen. Bovendien noteerde de vakhandel een verkoopplus van 65 procent. In omzet betekende dit een groei van 76 procent. Alle segmenten lieten daarbij groei zien, met uitzondering van kinderfietsen.

Stadsfietsen en e-bikes goed voor 71 en 96 procent

De grootste segmenten, stadsfietsen en e-bikes noteerden een omzetgroei van respectievelijk 71 procent en 96 procent. In het sportieve segment lieten de sportshybride/racefietsen de grootste groei zien. Hier steeg de omzet met maar liefst 132 procent, gevolgd door mountainbikes (+56 procent) en hybride/tour fietsen (+49 procent). De verkoopprijs van de fiets steeg met gemiddeld 7 procent en kwam in december uit op € 940.

ANP/Niels van Steijn, GfK

Reageer op dit artikel