nieuws

Suntour en Trek vechten over mega terugroepactie

Fietsen

Suntour en Trek vechten over mega terugroepactie
SR Suntour zegt: ‘SR Suntour voorvorken vertonen geen defect en leveren geen gevaar of risico op letsel voor consumenten op.’ Foto Tweewieler

De terugroepactie van Scott en Trek waarbij het wereldwijd gaat over meer dan 125.000 fietsen breidt zich verder uit. Scott roept nu ook diverse modellen e-bikes terug met de Suntour geveerde voorvorken. Er ontstaat nu een gevecht tussen Trek en Suntour over de schuldvraag.

Een woordvoerder van SR Suntour heeft afgelopen dinsdag verklaard dat de problemen met de meer dan 125.000 Scott en Trek modellen niet zijn veroorzaakt door enig defect aan SR Suntour geveerde voorvorken. In een verklaring zegt de Suntour woordvoerder: “SR Suntour heeft geen plannen om een terugroepactie van een van deze vorken uit te voeren.”

Geen defect aan Suntour vorken

Dat SR Suntour de betreffende voorvorken die Scott en Trek gebruiken niet terugroepen is omdat: “Een door SR Suntour uitgevoerd onderzoek en analyse bevestigt dat de SR Suntour voorvorken geen defect vertonen en geen gevaar of risico op letsel voor consumenten opleveren. ” Dit zegt de woordvoerder van de onderdelenfabrikant.

Tekortkomingen

In een verklaring zegt een woordvoerster van Trek: “Trek heeft nauw samengewerkt met de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) en de autoriteiten in de EU op dit gebied met betrekking tot de oorzaak van het probleem. Daarbij komt de CPSC tot de volgende conclusie: Een tekortkoming in het ontwerp, het materiaal en/of bij productie van de betreffende Suntour vorken komt naar voren wanneer ze worden blootgesteld aan hoge remkrachten en een losse snelspanner. Een combinatie van hoge remkracht, een losse snelspanner en materiaal/productie tekortkomingen hebben waarschijnlijk bijgedragen tot de gebreken bij het gebruik.”

Brekende uitvaleinden

Zoals eerder door Tweewieler gerapporteerd zijn ook in Nederland en België Trek en Scott fietsen teruggeroepen. Alle fietsen zijn afgemonteerd met een SR Suntour geveerde voorvork waarvan de uitvaleinden kunnen breken. Het betreft de SR Suntour vork met de modelaanduidingen XCM (29″), XCT (29″) of NEX (700c).

Teruggeroepen modellen

Deze terugroepactie heeft betrekking op een aantal specifieke fietsen uit de modeljaren 2011, 2012 en 2013. Het gaat om de Wahoo, Marlin, Marlin SS en de 7300 uit 2011; De 8.3 DS, Wahoo, Marlin, Marlin SS en de 7300 uit 2012 en de 8.3 DS, Cali, Wahoo en de Marlin uit 2013. De betreffende fietsen hebben een serienummer dat eindigt op ‘F’, ‘G’, of ‘H’.

Als gevolg van de problemen met de Suntour vorken heeft Scott de Sportster, E-Sportster, Venture, E-Venture and Atacama modellen met schijfrem uit modeljaren 2011 tot en met 2013 teruggeroepen.

Speciale snelspanner

Trek heeft een speciale snelspanner ontwikkeld die gemaakt is om te voorkomen dat de uitvaleinden van de vork kunnen afbreken. Trek zal de snelspanner van het voorwiel van de betreffende fietsen gratis vervangen door een speciale snelspanner die voorzien is van onderlegplaatjes.

Reageer op dit artikel