nieuws

Rai/BOVAG: fietsverkoop daalt slechts licht in 2013

Fietsen

Rai/BOVAG: fietsverkoop daalt slechts licht in 2013
Voorzitter van de afdeling fietsen van de Rai Vereniging, René Takens, kon vanochtend meedelen dat de fietsverkoop ook in 2013 boven de één miljoen stuks is uitgekomen. – Foto Tweewieler

In tegenstelling tot de verwachting van veel branchekenners is de fietsverkoop in 2013 slechts licht gedaald. Met maar 2,5% volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door GfK Retail and Technology BV en het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van Rai Vereniging en BOVAG.

Volgens dit onderzoek zijn er in 2013 in totaal 1.008.000 nieuwe fietsen in ons land verkocht. Een lichte daling dus van 2,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aandeel van elektrische fietsen in de totale verkoop is gestegen van 16% in 2012 naar 19% in 2013. Afgelopen jaar is de totale omzet uit fietsverkoop met 3,7% licht gestegen naar € 797 miljoen. Deze cijfers zijn vanmorgen bekend gemaakt door de Rai Vereniging en BOVAG, naar aanleiding van het onderzoek door CBS en GfK.

Aankoopprijs gestegen

De gemiddelde aankoopprijs van een nieuwe fiets bij de vakhandel steeg met 2,6% naar 989 euro en de totale omzet uit fietsverkoop in Nederland (door vakhandel en het branchevreemde kanaal) nam met 3,7% toe naar ruim 797 miljoen euro. In 2013 werden meer nieuwe fietsen via de vakhandel verkocht dan in 2012: 68 versus 66%, waarmee de consument aangeeft veel waarde te hechten aan expertise en betrouwbaarheid bij de aanschaf van een tweewieler.

‘Motor van de markt’

De elektrische fiets was in 2013 (wederom) de ‘motor van de markt’. Het aantal nieuwe E-bikes steeg in 2013 met 9,4% tot 192.000 stuks en dit type was daarmee verantwoordelijk voor 19% van het verkoopvolume. Qua omzet zijn e-bikes verantwoordelijk voor een aandeel van 45,2%, een stijging van 3,1 procentpunt ten opzichte van 2012. De verkopen in de overige categorieën daalden allen licht.

Verdrievoudigd aandeel e-bikes

Met de verkoop van ruim 1 miljoen nieuwe exemplaren is de maatschappelijke aandacht voor fietsen onverminderd groot. De populariteit van hoogwaardige e-bikes toont aan dat die fiets in toenemende mate een serieus alternatief voor woon-werkverkeer is. Het marktaandeel van e-bikes in de totale fietsverkoop is de afgelopen zes jaar ruim verdrievoudigd. Daarnaast past het gebruik van de (elektrische) fiets in de duidelijk waarneembare trends van fitness, gezondheid, milieubewustzijn en een vitale leefstijl. Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs/FietsVAK , van 1 tot en met 4 maart in de RAI in Amsterdam, zal veel aandacht worden geschonken aan deze trends en aan de vele technologische ontwikkelingen en innovaties op fietsgebied.

Reageer op dit artikel