nieuws

E-bike steeds populairder volgens enquête Bosch

Fietsen

E-bike steeds populairder volgens enquête Bosch
Een kwart van de respondenten (24%) overweegt de elektrische fiets voor dagelijks gebruik en 55 procent vindt het een goed alternatief voor het woon-werkverkeer.

Meer dan helft van de Nederlanders vindt de elektrische fiets een goed alternatief voor woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een enquête die Bosch liet uitvoeren bij 1.000 Nederlanders.

In dat onderzoek, dat voor de tweede maal werd uitgevoerd, wil Bosch de houding van de Nederlander tegenover de elektrische fiets onderzoeken. Meer dan de helft van de respondenten (55%) vindt de elektrische fiets een goed alternatief voor het woon-werkverkeer en 68 procent zou van de e-bike gebruikmaken mocht deze door de werkgever als bedrijfsfiets ter beschikking worden gesteld.

Aandeel e-bikes neemt toe

Twaalf procent van de respondenten rijdt tegenwoordig met een elektrische fiets (11% van de mannen en 14% van de vrouwen). In 2011, bij de vorige enquête, bezat 7 procent van de respondenten een elektrische fiets (5,5% van de mannen en 8% van de vrouwen). Uit het onderzoek blijkt dat vooral vijftigplussers (18%) vandaag met de e-bike rijden.

Een derde wil voor volgende fiets e-bike aanschaffen

Bijna een derde van de Nederlanders (29%) is van plan als volgende fiets voor een exemplaar met een elektrische hulpmotor te kiezen. Opnieuw zijn het voornamelijk vrouwen (36% tegenover 23% mannen) en personen boven de vijftig (43%). Toch overweegt ook 24% van de respondenten tussen 30 en 49 jaar de aanschaf van een e-bike. Belangrijkste redenen voor de aankoop van een e-bike zijn het rijcomfort (51%), een mindere fysieke conditie (49%) en het kunnen afleggen van langere afstanden (36%). Wie voor een traditionele fiets kiest, doet dat voornamelijk omdat hij of zij zich nog voldoende fit voelt en omwille van het dure prijskaartje.

Prijs speelt een rol

Voor meer dan de helft van de Nederlanders (54%) is de prijs een belangrijke factor bij de aankoop van een elektrische fiets. 35 procent van de respondenten wil minder dan 1.000 euro besteden aan de aankoop van een e-bike en nog eens 17 procent wil niet meer dan 1.500 euro uitgeven. Andere factoren die van belang zijn bij de aanschaf van een elektrische fiets zijn de levensduur van de accu, het rijbereik en het rijcomfort. Het overgrote deel van de respondenten (85%) wil zijn elektrische fiets in de vakhandel kopen. Slechts 22 procent overweegt een e-bike tweedehands te kopen.

Fietsend naar het werk

Een kwart van de respondenten (24%) overweegt de elektrische fiets voor dagelijks gebruik en 55 procent vindt het een goed alternatief voor het woon-werkverkeer. Voor 33 procent van de respondenten mag de afstand naar het werk meer dan 15 kilometer bedragen. Gevraagd of men de elektrische fiets zou gebruiken mocht deze door de werkgever als bedrijfsfiets ter beschikking worden gesteld en als de afstand het toelaat, antwoordt 68 procent van de respondenten ‘ja’ (65% mannen en 70% vrouwen). Daarnaast vindt 72 procent van de Nederlanders ook dat de overheid onvoldoende inspanningen levert om het gebruik van de elektrische fiets te stimuleren.

Reageer op dit artikel