nieuws

Shimano komt met middenmotor e-bike systeem

Fietsen

Shimano komt met middenmotor e-bike systeem
Frank Peiffer, directeur Shimano Europa: "We kiezen voor een gefaseerde introductie van het Shimano STEPS systeem met een pilot project. Als we ervan overtuigd zijn dat alles prima werkt, breiden we leveringen uit." - Foto Tweewieler

Vorige week heeft Shimano in Taiwan een nieuw aandrijfsysteem voor elektrische fietsen geïntroduceerd. Opvallende eigenschappen zijn: een midden-motor in combinatie met elektronisch geschakelde versnellingsnaven.

Shimano’s nieuwe generatie componenten voor elektrische fietsen gaan komen onder dezelfde naam als een eerder e-bike systeem van Shimano. Die werd in juni 2010 gelanceerd als STEPS; Shimano Total Electric Power System. Deze tweede generatie Shimano e-bike componenten is van een geheel ander kaliber.

Lichtste middenmotor

Opvallend is vooral dat Shimano nu komt met een middenmotor en daarmee aansluit op de huidige trend binnen aandrijfsystemen voor e-bikes. Volgens de specificaties moet het de lichtste middenmotor zijn die nu binnen alle systemen leverbaar is met een gewicht van ongeveer 3,1 kg. Shimano’s compacte STEPS 36V middenmotor is in staat een vermogen van 250 Watt tot 500 Watt te leveren bij een maximum koppel van 50Nm.

Montage in bagagedrager of in frame

Verder omvat de STEPS e-bike componenten van Shimano een accu die naar keuze gemonteerd kan worden in de bagagedrager of geïntegreerd in het frame. De 11.6Ah accu levert 418Wh en is binnen 4 uur op te laden. Tevens completeren een display met drievoudige instelling van de trapondersteuning het systeem evenals natuurlijk alle andere noodzakelijke e-bike onderdelen zoals sensors en controller.

Di2

Elektrische fietsen die worden uitgerust met het nieuwe Shimano STEPS systeem zullen de eerste ‘stadsfietsen’ zijn die over elektronische schakeling beschikken. Shimano koppelt namelijk haar nieuwste aandrijfsysteem aan Di2; oftewel wat nu binnen de race-onderdelengroepen wordt toegepast. Di2 wordt binnen STEPS gecombineerd met versnellingsnaven evenals versterkte kettingen. Di2 zorgt ervoor dat het schakelen perfect blijft verlopen ondanks de hoge kettingspanning door de kracht van de motor te verlagen tijdens het schakelmoment.

Een ander voordeel dat STEPS biedt is de mogelijkheid het systeem aan te sluiten op een PC voor ingebruikstelling, het instellen van optionele mogelijkheden evenals diagnose analyses.

Voor modeljaar 2015

Shimano’s tweede generatie STEPS e-bike componenten zijn bedoeld voor elektrische fietsen van modeljaar 2015. Tijdens de Eurobike van 2014 zullen die voor de eerste maal te zien. Of eerder want Shimano wil haar nieuwe systeem eerst uitvoerig testen. Dat gaat gebeuren in de loop van 2014 binnen een pilot project op de Duitse markt die van februari tot augustus gaat duren. Leden van de Duitse dealer cooperaties ZEG en BIKE&CO gaan dan de eerste met Shimano STEPS e-bike systemen verkopen.

Reageer op dit artikel