nieuws

Eerste foto’s e-bike middenmotor systeem Shimano

Fietsen

Eerste foto’s e-bike middenmotor systeem Shimano
De nieuwe middenmotor is bedoeld voor e-bikes van modeljaar 2015.

Shimano heeft vandaag foto’s gepubliceerd van hun nieuwe e-bike middenmotor systeem STEPS. Begin november introduceerde Shimano dit nieuwe aandrijfsysteem op een show in Taiwan wat bestaat uit een middenmotor in combinatie met elektronisch geschakelde versnellingsnaven.

Volgens Shimano is dit de lichtste middenmotor die binnen alle systemen leverbaar is met een gewicht van ongeveer 3,1 kg. Shimano’s compacte STEPS 36V middenmotor is in staat een vermogen van 250 Watt tot 500 Watt te leveren bij een maximum koppel van 50Nm.

Accu in bagagedrager of frame

De accu van STEPS kan naar keuze gemonteerd worden in de bagagedrager of geïntegreerd in het frame. De 11.6Ah accu levert 418Wh en is binnen 4 uur op te laden. Op de display is de trapondersteuning in drie standen in te stellen.

Gekoppeld aan Di2

Elektrische fietsen die worden uitgerust met het nieuwe Shimano STEPS systeem zullen de eerste ‘stadsfietsen’ zijn die over elektronische schakeling beschikken. Shimano koppelt namelijk haar nieuwste aandrijfsysteem aan Di2; oftewel wat nu binnen de race-onderdelengroepen wordt toegepast. Di2 wordt binnen STEPS gecombineerd met versnellingsnaven evenals versterkte kettingen. Di2 zorgt ervoor dat het schakelen perfect blijft verlopen ondanks de hoge kettingspanning door de kracht van de motor te verlagen tijdens het schakelmoment.
Een ander voordeel dat STEPS biedt is de mogelijkheid het systeem aan te sluiten op een PC voor ingebruikstelling, het instellen van optionele mogelijkheden evenals diagnose analyses.

Voor modeljaar 2015

Shimano’s tweede generatie STEPS e-bike componenten zijn bedoeld voor elektrische fietsen van modeljaar 2015. Tijdens de Eurobike van 2014 zullen die voor de eerste maal te zien. Of eerder want Shimano wil haar nieuwe systeem eerst uitvoerig testen. Dat gaat gebeuren in de loop van 2014 binnen een pilot project op de Duitse markt die van februari tot augustus gaat duren. Leden van de Duitse dealer cooperaties ZEG en BIKE&CO gaan dan de eerste met Shimano STEPS e-bike systemen verkopen.

Reageer op dit artikel