nieuws

Nieuwe middenmotor Yamaha op e-bikes Giant

Fietsen

Nieuwe middenmotor Yamaha op e-bikes Giant
Volgens Yamaha is de motor in de PW-serie 's werelds kleinste en lichtste middenmotorsysteem, met een gewicht van slechts 3,5 kg exclusief tandwiel.

Yamaha Motor heeft voor de groeiende Europese markt een nieuw e-bike middenmotorsysteem ontwikkeld, de PW-serie. Giant komt in Nederland in 2014 als enige producent met e-bikes met dit nieuwe systeem en was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe middenmotor. Volgens Marthijn Mulder van Giant reageren de ondernemers op de dealershows erg enthousiast op het nieuwe systeem.

“Op de dealershow hebben we een aantal testmodellen en de reacties zijn lyrisch. Over de rijeigenschappen maar ook omdat men blij is dat er nu een alternatief is voor Bosch. Bosch zit nu al op 52 merken. Op de Eurobike werd hun nieuwe motor gepresenteerd. Het risico is groot dat alle oude motoren die ze nog op voorraad hebben naar branchevreemde kanalen gaan. Dan kun je wachten op een e-bike met Bosch bij de Aldi.” Volgens productmanager e-bikes Marthijn Mulder is het belangrijk dat de vakhandel zich blijft onderscheiden: “Wij vinden de service bij e-bikes heel belangrijk en wij willen de verkoop van e-bikes bij de vakhandel houden.”

Kleinste en lichtste middenmotorsysteem

Giant heeft ook e-bikes met Bosch-motor. “Dat doen we puur omdat er veel vraag naar is en we het wel willen leveren. Maar we vinden het een gevaarlijke ontwikkeling dat een groot bedrijf als Bosch een soort monopoliepositie krijgt. Daarom kiezen wij ook voor Yamaha.” Volgens Mulder is de nieuwe middenmotor van Yamaha wat kleiner en lichter dan de Bosch-motor. “Bovendien heeft het motortje meer trekkracht.” Volgens Yamaha is de motor in de PW-serie ’s werelds kleinste en lichtste middenmotorsysteem, met een gewicht van slechts 3,5 kg exclusief tandwiel. Giant biedt e-bikes aan met een prijs vanaf € 2.199,- tot het topmodel van € 3.299,- uitgerust met NuVinci-naaf.

PW-serie voor Europa

Het Japanse Yamaha Motor is bezig met een opmars in Europa met deze nieuwe PW serie. Het systeem is uitgerust met een triple sensorsysteem. Het display en de accu zijn ook nieuw ontwikkeld. Yamaha startte twee decennia geleden met het PAS-systeem, oftewel Power Assist System. In deze periode lag de focus vooral op de thuismarkt en groeide de jaarlijkse productie naar 400.000 eenheden. Yamaha wil nu ook een graantje meepikken van de groeiende Europese markt en streeft ernaar om het bedrijf in 2015 uit te breiden naar 100.000 systemen in de OEM-markt.
Om de groeiende OEM-business te ondersteunen, is Yamaha Motor gestart met een nieuwe e-bike website.

Reageer op dit artikel