nieuws

Gaan gouden Spartamet tijden herleven?

Fietsen

Gaan gouden Spartamet tijden herleven?
Op de foto de speed pedelec die Sparta dit weekend introduceerde bij zijn dealers, de Sparta E-Speed.

Met een duidelijke verwijzing naar de aloude SpartaMet presenteerde Sparta dit weekend op de dealershow de SpartaMet; de elektrische tegenhanger van de snorfiets met 30cc Sachs motortje. Op het hoogtepunt verkocht Sparta 20.000 SpartaMets per jaar en maakte deze bijna een vijfde deel uit van de totale fietsproductie van de Apeldoornse fabriek. Gaan die tijden terugkomen met de Spartamet in elektrische uitvoering die het bedrijf afgelopen maandag tijdens het De Première-event lanceerde?

‘De fiets met iets’ werd die genoemd bij zijn introductie eind 1986. Sparta vond er een gat in de markt mee en heeft er enkele honderdduizenden van verkocht tot het staken van de productie in 1999. De nieuwe elektrische SpartaMet is uitgerust met maar liefst 1 kWh, oftewel 1.000 Wh. Natuurlijk hoopt Sparta op eenzelfde succes voor de elektrische SpartaMet als voor die met het 30cc motortje.

Sparta E-Speed

Daarnaast introduceerde Sparta de E-Speed. Deze speed pedelec presenteerde de fietsenfabrikant afgelopen weekend aan haar dealers. Met de E-Speed richt Sparta zich op de kopersgroep voor wie 25 km/u te langzaam gaat. De E-Speed haalt de 40 km/u met trapondersteuning waar een forse achterwiel-motor verantwoordelijk voor is. Deze biedt een trekkracht van 28Nm aan het achterwiel.

Gewone fiets

Opvallend is dat Sparta de E-Speed ‘vormgeeft’ als iedere andere e-bike. Niks geen styling als een e-trekking bike, e-mtb of lichte e-scooter. Gewoon een elektrische fiets met dikke achternaaf motor. Op dit vlak doet Sparta bij de E-Speed hetzelfde als wat men ooit deed met de SpartaMet, want ook die moest er vooral als een gewone fiets uitzien.

Geen helm, wel kentekenplaat(je)

Om met de Sparta E-Speed te mogen rijden, is een kentekenplaat(je) verplicht. Een sporthelm wordt dringend geadviseerd wegens de hoge snelheid die kan worden behaald. Voor dealers die niet gewend zijn om te gaan met kentekenaanvragen, biedt Sparta een duidelijke handleiding, van de aanvraag via Accell’s EBSC bij het RDW. Deze procedure neemt vijf werkdagen in beslag. Sparta’s E-Speed is verkoopadvies geprijsd op € 2.599,-.

Reageer op dit artikel