nieuws

Protanium Diavelo ‘lichtste s-pedelec ter wereld

Fietsen

Protanium Diavelo ‘lichtste s-pedelec ter wereld
De lichtste speed pedelec ter wereld: de Diavelo.

Protanium claimt met de carbon Diavelo speed pedelec de lichtste elektrisch ondersteunde fiets ter wereld te hebben gebouwd. De s-pedelec weegt compleet slechts 14,5 kilogram. De framebuizen zijn gemaakt van autoclaaf bewerkt carbon met een kevlar laag eromheen om de buizen extra sterk te maken. Door de bewerking en het materiaalgebruik is het frame geschikt om de sterke krachten op te vangen die worden uitgeoefend door de krachtige motor en de topsnelheid van 45 km/u.

Het frame en de voorvork zijn geheel in eigen huis door Protanium ontwikkeld. Voor deze en andere carbon onderdelen van de Diavelo s-pedelec is het autoclaaf bewerken van de carbon toegepast. Autoclaaf bewerken is veel duurder dan het verhitten van carbon in een mal en wordt vooral toegepast bij processen waarbij isostatische druk moet worden uitgeoefend op materiaal voor relatief complexe vormen. Het wordt veel gebruikt bij de productie van hoogwaardige vezelversterkte kunststof voorwerpen, bijvoorbeeld voor de lucht- en ruimtevaart.

Elegant weggewerkte accu

Om het gewicht van de Diavelo s-pedelec zo laag mogelijk te houden, is de methode van autoclaaf bewerkt carbon zoveel mogelijk bij de verschillende onderdelen toegepast. De accu is elegant weggewerkt in de onderbuis en kan daar gemakkelijk uitgehaald worden om de accu op te laden. Dit principe is al bekend van verschillende andere Diavelo modellen.

Besturing met speciale app

De superlichte Diavelo s-pedelec heeft geen ‘traditioneel’ display op het stuur. De berijder bestuurt de s-pedelec met een app vanaf zijn smartphone.

Op de komende Eurobike show zal de carbon s-pedelec voor het eerst te zien zijn in de stand van Protanium, FGO-500. De unieke fiets is beschikbaar vanaf oktober 2013. Adviesprijs: € 4.995,-.

Reageer op dit artikel