nieuws

E-bike populair onder vakantiegangers

Fietsen

E-bike populair onder vakantiegangers
Het gros van de Nederlanders die buitenlandse fietsvakanties boeken, is 50-plus.

Bij aanbieders van actieve vakanties moesten ze er destijds aan wennen: de elektrische fiets. Prachtig hulpmiddel voor mensen met een matige conditie, zo’n e-bike. Maar ook onder sportievelingen die op een buitenlandse fietsvakantie gaan, wint de e-bike flink aan populariteit, zo blijkt.

“Ik had zelf ook mijn bedenkingen”, zegt directeur Arjan van der Laan van Eigen-Wijze Reizen. “Maar in drie tot vier jaar tijd is de e-bike uit de sfeer geraakt van de handicap. De e-bike vergroot de actieradius van de fietsvakantieganger. Heuvels zijn gemakkelijker te nemen. Mensen hebben er plezier in. Daar kan ik natuurlijk niet tegen zijn.”

Verdrievoudiging

Inmiddels is de e-bike de keuze van 10 tot 15 procent van de mensen die bij de reisorganisatie van Van der Laan een buitenlandse fietsvakantie boeken. “Een verdrievoudiging ten opzichte van vier jaar geleden.” De boekers nemen hun eigen fiets mee of huren er een. Dat kan tegenwoordig ook in landen als Frankrijk en Zwitserland.

Reisconcern TUI, dat via zijn merken Kras.nl, Arke en Holland International fietsvakanties aanbiedt, constateert ook dat de e-bike aan populariteit wint. Volgens een woordvoerster vooral onder oudere fietsers. “Die willen zekerheid dat ze de reis kunnen voltooien, vooral in heuvelachtig gebied.”

50-plus

Het gros van de Nederlanders die buitenlandse fietsvakanties boeken, is 50-plus, zegt Van der Laan. De e-bike leidt volgens hem vooralsnog niet tot een grotere vraag. Mensen die niets voelen voor een vakantie op de pedalen, worden door de e-bike niet op andere gedachten gebracht.

“Het is en blijft een nichemarkt, van mensen die zich geen vakantie kunnen voorstellen zonder te fietsen. Het zijn echte fietsers. De elektrische fiets maakt het voor hen mogelijk een groter gebied en iets zwaarder gebied te bestrijken. Je moet er wel het budget voor hebben: de huur van een e-bike is al gauw zo’n 110 tot 140 euro per week.”

Accell

De groeiende voorkeur onder vakantiegangers voor de e-bike lijkt een logische ontwikkeling, nu de fiets ook steeds meer wordt gebruikt voor het dagelijkse woon-werkverkeer. De industrie vaart er wel bij. Fietsenfabrikant Accell, die onder meer de merken Batavus en Sparta voert, meldde onlangs nog dat de verkoop van elektrische fietsen samen met die van onderdelen de belangrijkste aanjager waren van de omzetgroei in het afgelopen halfjaar.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel