nieuws

Vriendelijke wielersport met groene ventieldopjes

Fietsen

Vriendelijke wielersport met groene ventieldopjes
Groene ventieldopjes laten op subtiele wijze zien dat de fietser zich aan de drie stelregels van het initiatief houdt: respect voor medeweggebruikers, respect voor de verkeersregels en respect voor het milieu.

Wielersportbond NTFU en de stichting Ik Fiets Vriendelijk gaan zich de komende twee jaar samen inzetten voor een vriendelijke wielersport. Een gezamenlijke campagne waarbij groene ventieldopjes worden uitgegeven, moet bijdragen aan het verminderen van ergernissen op de fiets. Misschien kan deze campagne een positieve impuls geven aan het wielrennen na de negatieve publiciteit rondom het dodelijk ongeluk dit weekend waarbij een 68-jarige fietsster uit Veenendaal overleed nadat ze in botsing kwam met een wielrenner.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De NTFU geeft aan dat er vaak een beeld geschetst wordt van wielrenners als een groep op hol geslagen mannen die een gevaar vormen op de Nederlandse fietspaden.  Ine Aasted-Madsen, bestuurslid van het NTFU-Hoofdbestuur geeft aan dat wielrenners zelf een totaal ander beeld hebben: “Uit onderzoek van de NTFU blijkt dat ruim de helft van de wielersporters asociaal gedrag van andere fietsers als grootste ergernis ervaart. Dat bevestigt dat er iets moet veranderen. Fietsen is een ontzettend mooie sport en dat willen we graag zo houden.”

Verbeteren imago fanatieke fietser

Het doel van Ik Fiets Vriendelijk is het verbeteren van het imago van de fanatieke fietser op racefiets en mountainbike. Groene ventieldopjes laten op subtiele wijze zien dat de fietser zich aan de drie stelregels van het initiatief houdt: respect voor medeweggebruikers, respect voor de verkeersregels en respect voor het milieu. Inmiddels hebben al ruim 6.000 fietsers de groene ventieldopjes aangeschaft.

Start in Frankrijk

Een vriendelijke Franse wielrenner stond aan de basis van het initiatief. Jesse Linssen en een vriend, in 2011 op fietsvakantie in de Languedoc, werden verrast deze man die ongevraagd zijn hulp aanbood en de twee zoekende Nederlandse fietsers de weg naar Carsan wees. “Het gebaar was zo simpel, maar wij Nederlanders stonden versteld van zoveel vriendelijkheid,” vertelt Jesse Linssen, initiatiefnemer van Ik Fiets Vriendelijk. “Kan dat niet in Nederland, vroegen wij ons af. Een beetje meer beleefdheid in de fietswereld brengen?” Zo ontstond nog datzelfde jaar de stichting Ik Fiets Vriendelijk met de groene ventieldopjes. Een keurmerk voor iedereen die zich aan de gewone gedragsregels houdt, ook als hij op zijn fiets stapt.

3.000 toertochten

Bij de NTFU zijn ruim 550 verenigingen en stichtingen aangesloten die jaarlijks meer dan 3.000 toertochten organiseren. “We zullen samen met deze organisaties alle mogelijkheden benutten om deze campagne uit de dragen,” aldus Ine Aasted-Madsen. “Het beleid van de NTFU is gericht op een schoon, veilig en vriendelijk fietsklimaat. De uitgangspunten en doelstellingen van Ik Fiets Vriendelijk passen hier perfect bij. We werken daarom graag samen met deze stichting, want zeg nou zelf; Wat is er mooier dan een fietsliefhebber die zelf het initiatief neemt om andere te inspireren zich goed te gedragen op de fiets?”

Reageer op dit artikel