nieuws

Humpert trekt EN standaard in twijfel

Fietsen

Humpert trekt EN standaard in twijfel
“We hebben in ons eigen laboratorium al heel veel tests uitgevoerd met stuurvoorbouw-combinaties specifiek bestemd voor e-bikes," stelt Humpert.

Het e-bike onderzoek van de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC, heeft geleid tot veel reacties. Diverse betrokken fietsfabrikanten wilden echter niet inhoudelijke reageren omdat de ADAC de exacte testprocedure en resultaten (nog) niet bekend heeft gemaakt. Sturenfabrikant Humpert gaat wel inhoudelijk in op de testuitslagen en trekt de EN normering in twijfel.

Tijdens het ADAC onderzoek kwam naar voren dat een aantal sturen tijdens de tests brak. In een verklaring stelt de firma Humpert dat dit geen verrassing is. “We hebben in ons eigen laboratorium al heel veel tests uitgevoerd met stuurvoorbouw-combinaties specifiek bestemd voor e-bikes,” stelt Humpert. “Het was al snel duidelijk dat veel componenten die voldoen aan de norm van een maximaal totaalgewicht van 100 kilogram voor stads- en trekkingfietsen onder een hogere belasting wel scheuren of breken.”

Normgewicht voldoet niet

“Dat het totaal gewicht van 100 kilogram, zoals gesteld in de norm DIN EN 14764 niet voldoet, is eenvoudig te verklaren. Het gewicht van de e-bike is over het algemeen 20 tot 25 kilogram. Trekt men dit van het maximaal toegelaten gewicht af dan blijft er nog 75 tot 80 kilogram over voor de berijder en bagage. “Dit gewicht wordt al zonder de bagage veelal duidelijk overschreden door de mensen op een e-bike. Dergelijk goedgekeurde sturen worden wel veel toegepast op e-bikes, wat maar weer eens blijkt uit de ADAC test.”

Combinatie gebruikte materialen

Humpert benadrukt tenslotte dat het bedrijf een zeer sterk Micro Alloy Steel heeft ontwikkeld (zie de video onderaan dit artikel) om dit probleem te ondervangen. Dit materiaal wordt al twee jaar toegepast in de meest gangbare sturen. Uit honderden eigen tests is volgens Humpert ook naar voren gekomen dat de vorm en het gebruikte materiaal van de voorbouw van grote invloed is op de sterkte van het stuur. Humpert heeft hiermee een overzicht samengesteld met de meest ideale stuur- en voorbouwcombinaties.

Reageer op dit artikel