nieuws

Lichter door nieuwe carbontechnologie

Fietsen

Lichter door nieuwe carbontechnologie
Met TeXtreme geven de carbon weefsels rechtere vezels te zien met minder rimpels en/of plooien. Dit resulteert in verbeterde sterkte eigenschappen en een lager gewicht.

Onlangs is in Zweden de nieuwste carbon technologie geïntroduceerd onder de naam TeXtreme. Deze gepatenteerde technologie wordt nu toegepast op een groot aantal 2013 carbon fietsmodellen.

TeXtreme wordt al enige jaren gebruikt in de Formule 1. Alle racestallen werken ermee om tot een lager gewicht te komen en prestaties te verbeteren van alle carbondelen die worden gebruikt in de racewagens. De speciale eigenschappen van TeXtreme komen nu ook ten goede aan de fietsindustrie. Naast de Formule 1 wordt dit nieuwe materiaal ook al toegepast in vele andere topkwaliteit producten waar een ultra laag gewicht gekoppeld aan hoge prestaties van groot belang zijn zoals ruimtevaart, Ferrari’s en Porsche’s evenals racejachten.

20 tot 30% lager gewicht

Fabrikanten van geavanceerde producten voor de ruimtevaart, industrie en sport bevestigen dat met TeXtreme carbondelen kunnen worden geproduceerd die 20 tot 30% lichter zijn. Daarnaast bieden deze carbondelen ook verbeterde sterkte eigenschappen en een superstrak en glad oppervlak wat het uiterlijk van die delen zeer ten goede komt. TeXtreme is het gedeponeerde handelsmerk van Oxeon AB, een Zweeds bedrijf dat in 2003 is opgericht.

Tapes in plaats van garens

In plaats van koolstofgarens maakt de TeXtreme technologie gebruik van speciale, ultra dunne tapes. Hiervan wordt een weefsel gemaakt. Met TeXtreme geven de weefsels rechtere vezels te zien met minder rimpels en plooien. Dit resulteert in verbeterde sterkte eigenschappen en een lager gewicht. Topsegment racefietsen, mountainbikes en triathlon- en/of tijdritmodellen, evenals wielsets, zijn de eerste voor de hand liggende toepassingen van met TeXtreme gemaakte carbondelen.

Argos Shimano met TeXtreme racefietsen

Een van de eerste Pro Tour teams die gebruikmaken van met TeXtreme gebouwde racefietsen is Argos-Shimano. Dit team rijdt met Felt’s F-serie racefietsen waarvan de frames zijn gemaakt van UHC Nano TeXtreme carbon fiber.

Jeff Soucek, R&D directeur van Felt Bicycles: “Wij zochten naar frames met een lager gewicht, maar tegelijkertijd wilden we niet inboeten op stijfheid en sterkte. Door gebruik te maken van TeXtreme konden we een frame maken dat niet alleen lichter is met gelijke stijfheid, maar wat ook langer heel blijft bij valpartijen of andere botsingen. Omdat TeXtreme zo dun is, kunnen we meerdere lagen verwerken om tot dezelfde of iets lagere materiaaldichtheid te komen. Voor ons vervangt het de zwaardere basisstructuur van uni-directionele carbon fibers.”

Reageer op dit artikel