nieuws

E-bikes, accu’s en kou

Fietsen

E-bikes, accu’s en kou
Het EBSC attendeert dealers erop dat in de winterperiode extra aandacht voor de invloed van een lage buitentemperatuur op e-bikes gewenst is. De kou heeft met name invloed op batterijpakketten en LCD-displays.

In nummer 10 van de nieuwsbrief van het EBSC wordt aandacht gevraagd voor de koude periode die eraan komt en de invloed ervan op de accu’s. EBSC meldt: ‘De kou heeft met name invloed op batterijpakketten en LCD-displays.

‘Een bekende eigenschap van alle Li-ion batterijpakketten is dat deze gevoelig zijn voor lage temperaturen. Dit heeft te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuurseffecten. Bij temperaturen onder 10 ºC betekent dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie. Bij kou is de actieradius van een e-bike dus ook lager. Het is goed om hier rekening mee te houden en uw klanten hiervan bewust te maken.’

Batterijpakketten en BMS
Het EBSC wijst erop dat bij ION Technology batterijpakketten (zowel Li-ion als NiMH) ook het batterijmanagementsysteem nog een rol speelt. ‘Deze grijpt in bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen. Bij berekening van de resterende actieradius die getoond wordt in het display wordt met al deze temperatuurseffecten rekening gehouden, zodat uw klant altijd ziet hoeveel kilometer er nog met ondersteuning gefietst kan worden.’Wintertip!Wintertip van het EBSC: Laad het batterijpakket bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal sneller opladen. Ook is dan de starttemperatuur hoger, wat gunstig is voor de actieradius.

Displays
LCD-displays hebben de eigenschap dat deze bij lage temperaturen trager reageren. Het display is dan niet defect. Bij een stijging van de omgevingstemperatuur zullen de gegevens weer met een normale snelheid verschijnen.

Temperatuursgrenzen batterijpakketten

ION Technology Li-ion

 

Tijdens opladen

-5°C / +50°C

Tijdens gebruik

-15°C / +50°C

Opslag

(minimaal 80%vullingsgraad)

-10°C / +35°C

ION Technology NiMH

 

Tijdens opladen

-10°C / +45°C

Tijdens gebruik

-15°C / +55°C

Opslag

(minimaal 80%vullingsgraad)

-10°C / +35°C

E-motion 36V / Active 1-5

Tijdens opladen

0°C / +45°C

Tijdens gebruik

-15°C / +45°C

Opslag

(minimaal 60-80%vullingsgraad)

-10°C / +35°C

E-motion 24V

Tijdens opladen

0°C / +45°C

Tijdens gebruik

-15°C / +45°C

Opslag

(minimaal 60-80%vullingsgraad)

-10°C / +35°C

RemovE

Tijdens opladen

0°C / +45°C

Tijdens gebruik

-5°C / +45°C

Opslag

(minimaal 60-80%vullingsgraad)

-10°C / +35°C

Reageer op dit artikel