nieuws

EU opent markt voor 500 W – 70 km MTB e-bikes

Fietsen

EU opent markt voor 500 W – 70 km MTB e-bikes
De verkoop van mountainbikeachtige speed pedelecs is nu ook in Nederland heel eenvoudig geworden met de nieuwe Europese regelgeving voor de typegoedkeuring.

De verkoop van een mountainbikeachtige 500 Watt – 70 km/h e-bike is nu ook in Nederland heel eenvoudig geworden met de nieuwe Europese regelgeving voor de typegoedkeuring. Vorige week stemde het Europees Parlement in met een nieuwe verordening waarbij dergelijke voertuigen zonder typegoedkeuring of homologatieprocedure op de markt kunnen worden gebracht.

ETRA waarschuwt dat de Europese Unie hiermee haar markten opent voor deze MTB-achtige e-bikes die grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. De nieuwe wetgeving zou een uitnodiging zijn voor fabrikanten die op zoek zijn naar de mogelijkheden om typegoedkeuring te voorkomen.

Ontheffing
“Artikel 2.2 (g) ontheft namelijk ‘voertuigen die bestemd zijn voor gebruik op onverharde wegen’ van typegoedkeuring,” stelt ETRA-secretaris Annick Roetynck. “Als gevolg daarvan hoeven ze alleen te voldoen aan de algemene eisen van productveiligheid, de Machine Directive en de EMC-richtlijnen. Deze stellen echter geen specifieke technische eisen aan deze voertuigen. Erger, de ontheffing stelt geen limiet aan de snelheid en het motorvermogen van deze voertuigen. Bovendien blijft de vraag of je een helm moet dragen op deze ‘fiets’ of niet. Dit baart ons grote zorgen.”

‘Strijd gaat door’
Annick Roetynck besluit: “We hebben geen andere keuze dan onze strijd voor een betere elektrische fiets-regelgeving te blijven voeren. De huidige situatie is gevaarlijk en daarom niet in het belang van handelaren in het bijzonder en van de elektrische fiets in het algemeen. Er is een enorm gebrek aan helderheid over de interpretatie van de regels, wat op zijn beurt een perfecte voedingsbodem voor misbruik is.”

Lees eerdere berichtgeving over deze kwestie op tweewieler.nl hier.

Reageer op dit artikel