nieuws

Ednine nieuw MTB-merk van Codagex

Fietsen

Ednine nieuw MTB-merk van Codagex
De Codagex Ednine is begin 2012 getest door de veldrijder Sven Nys.

Edwin Van De Weghe, de ‘huistechneut’ van importeur Codagex uit Dessel, heeft in zijn vrije tijd een nieuwe mountainbike ontwikkeld. Hij ontwierp een full-carbon mountainbikeframe met een starre full-carbon voorvork en een 1 1/8” naar 1,5” uitwaaierende balhoofdbuis.

“In samenwerking met Andy Capelle had ik al de Geax Tattoo Light band voor beachraces ontwikkeld en door me in de wereld van de strandraces te verdiepen kwam ik er achter dat er behoefte was aan een carbon beach bike: een carbon 29” MTB met V-brakes,” verduidelijkt ingenieur Edwin Van De Weghe van Codagex.

Compatibel met 29’’ MTB wielen en 28’’ racewielen
Zowel het achterframe als de voorvork zijn voorzien van nokken voor velgremmen én montagepunten voor schijfremmen. Door twee sets achterpadden van een verschillende breedte bij het frame te leveren kan het kader met zowel 135 mm naven als 130 mm naven uitgerust worden. Dat maakt het frame compatibel met zowel 29” MTB wielen als met 28” racewielen (waar een 29” MTB band of tube op kan gemonteerd worden). Op die manier is de fiets inzetbaar voor beachraces, crosscountrywedstrijden, toertochten (de ideale lichtgewicht carbon 29-er met V-brakes in modder) en marathons.

Getest door Sven Nys
Om de inzetbaarheid voor crosscountry competitie te toetsen werd het ongelakte frame begin 2012 door Sven Nys in competitie gebruikt, wat veel stof deed opwaaien op diverse internetfora, waar gesproken werd over een ‘mysterieus zwart frame’. Van De Weghe koos voor de merknaam Ednine en laat de carbonframes bij een Japanse framebouwer produceren. De eerste frames worden uitgeleverd via het Codagex-dealernetwerk. Een Ednine frame met vork kost in de winkel ongeveer € 2.000,-.

Reageer op dit artikel