nieuws

MIFA eerste fietsfabrikant met elektronische fiets

Fietsen

MIFA eerste fietsfabrikant met elektronische fiets
Het X-PESA prototype gebruikt geen ketting; een generator haalt zijn energie uit de trapbewegingen van de fietser en drijft de elektromotor in het achterwiel aan.

MIFA is de eerste fietsfabrikant die een elektronische fiets presenteert. Bij het X-PESA prototype wordt de door de fietser geleverde energie rechtstreeks overgebracht naar het achterwiel, zonder gebruik te maken van een ketting.

De allereerste elektronische fiets was de Mando Footloose, op de afgelopen Eurobike geïntroduceerd door de Koreaanse fabrikant van auto-onderdelen Mando Corporation. Nu komt ook het Duitse MIFA (Mitteldeutsche Fahrradwerke AG) als eerste fietsfabrikant met een fiets die de spierkracht van de fietser rechtstreeks elektronisch overbrengt naar het achterwiel.

Geen ketting
De X-PESA heeft, net als de Mando Footloose, geen ketting. Een generator wordt aangestuurd door de pedalen en gebruikt de opgewekte energie om de elektromotor op het achterwiel aan te drijven.

De computer waarmee de fietser kan kiezen uit verschillende rijstanden kan worden bediend met de smartphone, via een Bluetooth verbinding.

Potentieel verkoopkanon
Volgens Michael Hecken, marketingmanager bij MIFA, zal de elektronische fiets in de toekomst een flink deel van de verkopen voor rekening nemen. “De tweewielerbranche zit al lang te wachten op de kettingloze fiets, die wij in de nabije toekomst kunnen gaan leveren. Ook is de elektronische fiets bij uitstek geschikt voor fietsverhuursystemen in grote steden.”

MIFA is een van de grootste Duitse fietsfabrikanten, met name gespecialiseerd in projectmatige productie voor grote retailketens. Het bedrijf maakt e-bikes sinds 2011. In maart van dit jaar nam MIFA Grace over, een bedrijf dat premium e-bikes maakt voor, onder andere, autobouwer Smart. MIFA verkocht in 2011 644.000 fietsen.

Reageer op dit artikel