nieuws

Aston Martin One-77 fiets voor 30.000 euro

Fietsen

Aston Martin One-77 fiets voor 30.000 euro
De in Aston Martin One-77 is het equivalent van de supercar, maar dan met twee wielen.

De Aston Martin One-77 fiets kost meer dan veel auto’s, met een exacte prijs van € 31.250,-. De prijs ligt daarmee nog hoger dan de in Hongarije gebouwde M55 Terminus, die € 25.000,- kost. Deze werd vorig jaar geïntroduceerd op de Britse Upmarket Salon Prive ‘supercar en Concours d’Elegance’ en was een opvallende verschijning tussen alle high-end en klassieke auto’s en motoren die werden tentoongesteld.

Ook een typisch Brits evenement is de Salon Privé, gehouden op het Syon House, de statige Londense residentie van de hertog van Northumberland, die dit jaar voor de zevende keer werd gehouden. Het was de eerste publieke gelegenheid voor de nieuwe, in het Verenigd Koninkrijk gebouwde fiets. Anders dan de elektrische fiets M55 Terminus wordt de Aston Martin One-77 alleen aangedreven door menselijke spierkracht.

Formule 1
De fiets is gebouwd door Factor Bikes, een dochteronderneming van BF1 systemen. BF1 is een toonaangevende producent van elektrische oplossingen en elektronische componenten die levert aan de autosport en aan automobiel-, luchtvaart- en maritieme industrie. BF1 maakt onder meer onderdelen voor Formule 1-auto’s en levert het bandenspanning- en temperatuur monitoring systeem dat is gemonteerd op Aston Martins.

De negen kilogram zware fiets is gebaseerd op het eerste model dat Factor Bikes heeft ontworpen in 2009, de GBP – ook wel genoemd 001 – en toen € 21.000,- moest kosten. De Aston Martin One-77, waarvan de naam refereert aan het gezamenlijke ontwerpen met de beroemde autofabrikant, is ontworpen als tegenhanger van de supercar, vanaf het materiaalgebruik tot aan het fijnste vakmanschap. Net als bij de One-77 auto wordt de productie van de fiets beperkt tot 77 stuks. Het model krijgt zeven opties uit het exclusieve Aston Martin kleurenschema en elke fiets wordt volledig op maat gebouwd op de specifieke wensen van de koper.

Elektronische systemen
Op de Aston Martin One-77 zijn maar liefst 72 verschillende ‘kanalen’ om data te leveren, gemonitord door de elektronische systemen en GPS. De geleverde data variëren van bijvoorbeeld de hoeveelheid stroom die door de rijder wordt opgewekt en het koppel dat deze genereert naar de hartslag van de fietser, diens acceleratievermogen, de omgevingstemperatuur, de mate van stijging en daling en nog veel meer.

De start van de productie is gepland voor begin 2013.

Reageer op dit artikel