nieuws

‘Oude e-bikes betrouwbaarder dan nieuwe

Fietsen

‘Oude e-bikes betrouwbaarder dan nieuwe
E-bike

De 254 km lange Elfstedenroute blijkt een ideale testbaan voor elektrische fietsen. Dat heeft het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, ontdekt. Veel boekers van een Elfsteden-fietsarrangement huren bij Friesland Holland een e-bike omdat ze het gebruik eens willen ervaren of omdat ze hun eigen e-bike veel te zwaar vinden om op een fietsendrager te zetten. Opvallend: in de praktijk blijkt dat oude e-bikes betrouwbaarder zijn dan nieuwe exemplaren.

Eenmaal in Friesland ontdekken ze dat bepaalde e-bikes kilo’s lichter zijn dan hun eigen, comfortabeler en makkelijker te bedienen zijn of lichter fietsen. “Vooral Duitsers zijn aangenaam verrast over de kwaliteit van Nederlandse e-bikes”.

Eigen pechdienst
De eigen pechdienst van Friesland Holland moest dit jaar veel vaker in actie komen dan voorgaande jaren, vooral voor gebruikers van de elektrische fiets. De meest voorkomende pechgevallen waren het uitvallen van de trapondersteuning in regenbuien, onleesbare displays door condens, oplaadproblemen, defecte stekkers, geen verbinding tussen de afneembare display en de console en te zwakke accu’s, banden en spaken.

Directeur Albert Hendriks van het niet merkgebonden bureau voor toerisme: “De duurste is niet vanzelfsprekend de beste, zo hebben wij en onze gasten vastgesteld. Ook opmerkelijk: oudere, eenvoudige modellen, die nog steeds in productie zijn, blijken in de praktijk het minst storingsgevoelig.”

Testen in regenbuien
Volgens Hendriks vinden testen die consumentenorganisaties en bladen met e-bikes uitvoeren vooral bij mooi weer plaats. “Test de ‘beste e-bike’ of ‘e-bike van het jaar’ maar eens in de ruige praktijk. In of na regenbuien tijdens de Elfstedentocht staakten gloednieuwe, uitverkoren elektrische fietsen hun diensten, terwijl niet gelauwerde producten gewoon bleven functioneren.”

Naar de vakman
Wie de fiets van zijn keuze wil aanschaffen wordt door het toeristenbureau naar de dealer bij hem of haar in de buurt verwezen. Hendriks: “Wij verkopen geen fietsen en adviseren ook niet een bepaald merk. De een vindt een merk en model super; een ander vindt dezelfde fiets helemaal niks. De een prefereert een zeer krachtige en direct in actie komende motor, de ander kiest voor een meer geleidelijke, sportievere ondersteuning. Weer een ander vindt het frame, extra lage instap of sportieve uitstraling, het gewicht, de prijs, het design, de actieradius, de merkbekendheid en servicepunten belangrijk. Vaak betreft het een combinatie van eigenschappen en kenmerken. Service begint meer gewicht in de schaal te leggen nu men ontdekt dat een elektrische fiets niet zonder goede instellingen en onderhoud van een vakman kan.”

Elfstedenroute als testcircuit
Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme, is begonnen met de verhuur van meerdere merken en modellen elektrische fietsen, allemaal nieuwe of nog in productie zijnde modellen. “Demo e-bikes voor onze gasten om uit te proberen. De Elfstedenroute fungeert zo als een proefbaan.”

Gratis pechhulp
Boekers van een arrangement die in Friesland pech krijgen met hun eigen of gehuurde elektrische fiets krijgen binnen anderhalf uur een nieuwe e-bike als vervangend vervoer van Friesland Holland Assistance, de pechdienst van de reisorganisatie. “Deze snelle gratis service wordt zeer gewaardeerd. Hij geldt overigens ook voor gebruikers van een gewone fiets.”

Reageer op dit artikel