nieuws

Fietsen in de drukke steden van Taiwan is killing

Fietsen

Fietsen in de drukke steden van Taiwan is killing

Carmen Koperdraad, de 18-jarige dochter van Merida-directeur Peter Koperdraad, loopt sinds half mei stage bij de fabriek van Merida in Taiwan. Op haar weblog doet ze voor Tweewieler verslag van haar ervaringen in dit boeiende land. Deze week: de gevaren van fietsen in Taiwan.

Carmen Koperdraad, de 18-jarige dochter van Merida-directeur Peter Koperdraad, loopt sinds half mei stage bij de fabriek van Merida in Taiwan. Op haar weblog doet ze voor Tweewieler verslag van haar ervaringen in dit boeiende land. Deze week: de gevaren van fietsen in Taiwan.

Klagen over toeristen doe ik niet. Zeker niet hier in Taiwan. Ik ben er per slot van rekening zelf een. Een langetermijntoerist, dat wel. Maar nu wil ik graag even mijn hart luchten. Ik praat dan over elke toerist die ook maar het idee heeft een fiets te huren hier in Taiwan. Ja, mensen huren hier een fiets, met 35 graden. Craaaazy!

Geen gevaar voor mezelf
Deze fietsende toeristen denken dat Taiwan ‘the place 2 be’ is om er even een heerlijke dagje tussenuit te gaan. Even voor de duidelijkheid: natuurlijk heb ik hier gefietst, maar niet in de drukke steden of op openbare wegen. Nee, ik deed dat keurig op speciaal aangelegde paden, routes en andere wegen die op een weg moesten lijken om geen gevaar voor mezelf te zijn, of voor anderen.

Toevallig stond ik vanochtend in de lift met een Engels stel dat op het geniale idee kwam twee fietsen te huren. Merida’s natuurlijk, want hier in Yuanlin, hometown van Merida, zie je echt veel, heel veel Merida’s rondrijden. Voordat ik kon zeggen dat ze dan beter hun begrafenis alvast kunnen regelen, waren we op de begane grond en liep ik met het stel de ontbijtzaal in. Geniet van jullie laatste ontbijtje, dacht ik in mezelf.

Je kan geen fiets huren in Taiwan
Maar goed, waar het om gaat is dat je prima een fiets kan huren in België, je kunt ook heerlijk fietsen op de mooie wegen in Noorwegen of op de Veluwe in Nederland. Maar je KAN GEEN FIETS HUREN hier in Taiwan! Waarom snappen sommige mensen dat niet? Elke verkeersdeelnemer denkt namelijk alleen: ‘hoe kom ik zo snel mogelijk op mijn werk?’, en denkt dus vooral alleen aan zichzelf.

De rode stoplichten worden volkomen genegeerd, scooters rijden je mooi gelakte teennagels eraf en overal, ja echt overal, worden de strepen en andere tekens op de weg gewoon keihard genegeerd. Met andere woorden: je mag weer een feestje vieren als je heelhuids op je werk bent aangekomen. En ja, tussen de complete chaos zie je dan een stelletje dat staat te wachten met hun fietsje voor een stoplicht. Ze zien lijkbleek, weten bij god niet welke kant ze op moeten en denken met hun helmpje deze dag wel te kunnen overleven. Ik zal ze uit hun droom helpen: NEE, DAT KAN NIET!

Een outfit die niet bestaat
Wil je je fietsdagje/vakantie overleven hier in Taiwan, dan dient men gebruik te maken van een complete, beschermende outfit die werkelijk alles bedekt. Een outfit die gewoonweg NIET BESTAAT. Als je dan in Taiwan wilt fietsen, ga naar de bergen, neem de juiste fietsroutes en vermijd harde wegen. Dit zijn ook nog eens de mooie stukken van Taiwan. Want ja, Taiwan is echt heel erg mooi.

Maar neem van mij aan, fietsen in de drukke steden van Taiwan is killing. Fietsen van A naar B voor je werk of de boodschappen, daar heb je een scooter voor. Voor de sport ga je fietsen en dat doe je dus ‘off-road’ op een mountainbike of ‘on-road’ op mooie bergwegen op een racefiets. En wat hier nu echt opvalt, is de elektrische fiets, maar dan gebouwd als mountainbike. Kijk, daar hou ik nou van, lekker mountainbiken in de natuur, maar dan wel met wat ‘hulp’. Dan is het voor mij ook leuk. Ik hoop dat Merida de elektrische mountainbikes snel in Europa gaat verkopen, misschien, heeeeeel misschien koop ik dan ook een fiets.
 

Reageer op dit artikel