nieuws

Specialized gaat carbon frames ook in de EU recyclen

Fietsen

Specialized gaat carbon frames ook in de EU recyclen

In navolging van het recente initiatief van Specialized Amerika om carbon frames te verzamelen en deze te recyclen aan het einde van hun levensduur, heeft Specialized besloten dit Recycling Program uit te breiden naar hun distributiecentra in de EU. Carbon frames eindigen zo niet langer op de vuilstort maar worden hergebruikt. Als het aan Specialized ligt geldt dat ook voor frames van andere merken.

’s HEERENBERG – In navolging van het recente initiatief van Specialized Amerika om carbon frames te verzamelen en deze te recyclen aan het einde van hun levensduur, heeft Specialized besloten dit Recycling Program uit te breiden naar hun distributiecentra in de EU. Carbon frames eindigen zo niet langer op de vuilstort maar worden hergebruikt. Als het aan Specialized ligt geldt dat ook voor frames van andere merken.

Het terugnemen van de frames zal via het Specialized dealernetwerk plaatsvinden. De details van dit zogeheten Recycling Program zullen in juni 2012 worden bekendgemaakt aan de dealers in Europa.

‘Deze kwestie gaat de hele industrie aan’
Ondanks dat Specialized alleen frames terugneemt van het eigen dealernetwerk, gaat het niet om Specialized alleen. Bryant Bainbridge, Specialized’s Sustainability Strategist: “Dit is een kwestie die de hele industrie aangaat. We doen dan ook een beroep op alle andere merken in de EU die carbon producten produceren om mee te doen met dit initiatief.”

De faciliteiten in de EU voor het recyclen van carbon bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase, een nieuwe recyclingfaciliteit wordt later dit jaar opgeleverd. Tot deze operationeel is worden de ingezamelde frames opgeslagen.

Recyclingproces
Het recyclingproces zelf begint met het kleiner maken van de frames, waarna de epoxy die de vezels bij elkaar houdt wordt weggebrand in een zuurstofvrije omgeving. Dit resulteert in kortere vezels met dezelfde eigenschappen als het oorspronkelijke materiaal, die dan weer op verschillende manieren hergebruikt kunnen worden.
 

Reageer op dit artikel