nieuws

Klassieke Burgersfietsen te zien tijdens Fietsenparade in Historisch Museum Deventer

Fietsen

Klassieke Burgersfietsen te zien tijdens Fietsenparade in Historisch Museum Deventer

Het Historisch Museum Deventer houdt van 1 juni t/m 28 oktober 2012 de tentoonstelling ‘Fietsenparade. Oud en nieuw.’ Tijdens deze tentoonstelling zullen onder andere klassieke fietsen te zien zijn, gemaakt door de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek (ENR) uit Deventer.

DEVENTER – Het Historisch Museum Deventer houdt van 1 juni t/m 28 oktober 2012 de tentoonstelling ‘Fietsenparade. Oud en nieuw.’ Tijdens deze tentoonstelling zullen onder andere klassieke fietsen te zien zijn, gemaakt door de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek (ENR) uit Deventer.

Deze fietsen worden ook wel Burgersfietsen genoemd, naar de oprichter van de ENR, Henricus Burgers. Hij bracht in 1868 met de houten doordraaier zijn eerste fiets op de markt. Ook introduceerde Burgers de transportfiets met bak voorop. Net als de vouwfiets, bedoeld voor het leger. Ook de tandem en zelfs een fiets met hulpmotor ontsproten al aan het brein van Henricus Burgers.

De tentoonstelling laat dit soort historische fietsen en hun moderne nazaten zien. Bezoekers kunnen zelf een Hoge Bi (een fiets met groot voorwiel en klein achterwiel) beklimmen, of een wedstrijd tegen een wielrenner fietsen.

Ook wordt een fietstocht op historische fietsen gehouden, waaronder een aantal Hoge Bi’s. Deze tocht start op 3 juni om 10.00 uur op het Worpplantsoen in Deventer en eindigt bij het Historisch Museum.

Kijk voor meer info en de andere activiteiten, zoals workshops en lezingen, op www.historischmuseumdeventer.nl.

Reageer op dit artikel