nieuws

BMW’s topontwerper Adrian van Hooydonk: ‘Tweewielers worden belangrijker

Fietsen

BMW’s topontwerper Adrian van Hooydonk: ‘Tweewielers worden belangrijker

Adrian van Hooydonk is directeur van de ontwerpafdeling van BMW en geeft leiding aan zo’n 600 mensen. Al deze ontwerpers zijn dagelijks bezig met de toekomst; van BMW auto’s en van BMW motorfietsen. Afgelopen zaterdag stond er een interview met hem in de ‘DeLuxe’ bijlage van NRC Handelsblad. Daarin laat hij zich mede uit over de tweewieler-toekomst.

MŰNCHEN (D) – Adrian van Hooydonk is directeur van de ontwerpafdeling van BMW en geeft leiding aan zo’n 600 mensen. Al deze ontwerpers zijn dagelijks bezig met de toekomst; van BMW auto’s en van BMW motorfietsen. Afgelopen zaterdag stond er een interview met hem in de ‘DeLuxe’ bijlage van NRC Handelsblad. Daarin laat hij zich mede uit over de tweewieler-toekomst.

Dat auto-bedrijven een toenemende interesse tonen voor tweewielers, inclusief fietsen en e-bikes is hier al diverse malen gesignaleerd. Daarnaast maken de recente overnames van Pon Holdings dit ook meer dan duidelijk terwijl datzelfde geldt voor de elektrische fietsen die inmiddels bijna alle automerken hebben geïntroduceerd. Vorige week hebben we die van Audi nog aan u voorgesteld.

Automerken koketteren met fietsen
Ondanks al deze acties van autobedrijven zijn veel insiders van de internationale fietsmarkt de mening toegedaan dat al die automerken slechts koketteren met fietsen; dat die elektrische fietsen er alleen maar zijn om te wijzen op het milieuvriendelijke karakter van die merken. Dat blijkt toch duidelijk anders te zijn. Tenminste, zo blijkt uit de woorden van het hoofd van BMW’s ontwerp-afdeling.

In het interview met NRC Handelsblad komt de volgende vraag naar voren: “Rijden we over tien jaar nog auto?” Hierop antwoordt Adrian van Hooydonk: “Ja, de individuele mobiliteit blijft. Maar op twee wielen rijden wordt belangrijker. In de steden zullen andere vervoermiddelen komen, met minder ruimte en minder emissie en zonder geluid.”

Gehele 50cc sector over op elektrische aandrijving
Van Hooydonk is overigens niet de enige topman van BMW die zich onlangs uitliet over de toekomst van tweewielers. In een interview dat Tweewieler had met Hendrik von Kuenheim, algemeen directeur van BMW Motorrad (zie Tweewieler October 2011, pag 48), zei hij dat hij verwachtte dat gehele 50cc sector zal overschakelen op elektrische aandrijving.
 

Reageer op dit artikel