nieuws

Europees Parlement stelt beslissing over e-bike vermogen uit

Fietsen

Europees Parlement stelt beslissing over e-bike vermogen uit

De beslissing over de eventuele vrijgave van het motorvermogen voor elektrische fietsen wordt waarschijnlijk op zijn vroegst op 3 juli genomen. Volgens Annick Roetynck, algemeen secretaris van de Europese dealerassociatie ETRA, wordt er achter de schermen gewerkt aan een zogeheten first reading agreement, dat er voor moet zorgen dat ook de Raad van Europa direct instemt met het besluit dat het Parlement neemt. “Wellicht is daarom de stemming verschoven”, aldus Roetynck.

DOETINCHEM – De beslissing over de eventuele vrijgave van het motorvermogen voor elektrische fietsen wordt waarschijnlijk op zijn vroegst op 3 juli genomen. Volgens Annick Roetynck, algemeen secretaris van de Europese dealerassociatie ETRA, wordt er achter de schermen gewerkt aan een zogeheten first reading agreement, dat er voor moet zorgen dat ook de Raad van Europa direct instemt met het besluit dat het Parlement neemt. “Wellicht is daarom de stemming verschoven”, aldus Roetynck.

Het was de bedoeling dat Brussel in maart of april een defnitief besluit zou nemen. In december 2011 maakten wij op deze site melding van een doorbraak binnen de Europese discussie over nieuwe technische regelgeving met betrekking tot e-bikes. Deze doorbraak zou er onder andere toe kunnen leiden dat elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km per uur ongeacht het motorvermogen uitgesloten kunnen worden van de nieuwe type-goedkeuringseisen voor brom- en motorfietsen zoals die op dit moment worden vastgesteld door ‘Brussel’.

E-bikes met meer dan 250 Watt aangemerkt als fietsen
Hierdoor kunnen e-bikes met meer motorvermogen dan 250 Watt (maar met een tot 25 km/u gelimiteerde trapondersteuning) aangemerkt worden als fietsen en worden dan niet meer als bromfietsen beschouwd. Begin december stemde een meerderheid van de commissie voor de interne markt en consument-veiligheid van het Europees Parlement voor een aanpassing van de type-goedkeuringseisen voor brom- en motorfietsen.

De afgelopen maanden reageerden diverse partijen negatief op de vrijgave van het motorvermogen voor e-bikes. De meeste fietsretailers zijn voor een vrijgave maar sommige fabrikanten en partijen als de Fietsersbond zijn bang voor nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid. De ETRA is niet blij met deze publiciteit.

‘Er worden soms aperte leugens verkondigd’
Annick Roetynck zegt hierover in de BOVAGkrant: “We hebben er de afgelopen maanden stevig voor geijverd. Dat de commissie in december alsnog voor stemde, waar het eerst niet naar uitzag, heeft ons deugd gedaan. De politici hebben kennelijk alsnog begrepen dat meer vermogen, gekoppeld aan een snelheidsbegrenzing, de veilgheid niet benadeelt, maar de gebruiksmogelijkheden voor het gebruik van de fiets met trapondersteuning juist verruimt. Het verbaast ons dat de tegenstanders telkens met oneigenlijke argumenten op de proppen komen. Er worden soms aperte leugens verkondigd. En dat is jammer. Wij houden vertrouwen in een positieve afloop.”

Bron: BOVAGkrant

Foto: ANP
 

Reageer op dit artikel