nieuws

ENRA en Unigarant reageren op artikel dure fietsverzekeringen

Fietsen

ENRA en Unigarant reageren op artikel dure fietsverzekeringen

In De Telegraaf van 26 april heeft een volgens de fietsverzekeraars ongenuanceerd artikel gestaan over dure fietsverzekeringen. Tweewieler retailers zullen hier mogelijk mee worden geconfronteerd door hun klanten. ENRA en Unigarant reageren en geven de tweewielerdealers argumenten waarmee ze het artikel in De Telegraaf kunnen weerleggen.

GROOTEBROEK/HOOGEVEEN – In De Telegraaf van 26 april heeft een volgens de fietsverzekeraars ongenuanceerd artikel gestaan over dure fietsverzekeringen. Tweewieler retailers zullen hier mogelijk mee worden geconfronteerd door hun klanten. ENRA en Unigarant reageren en geven de tweewielerdealers argumenten waarmee ze het artikel in De Telegraaf kunnen weerleggen.

In het artikel claimt de auteur, Arnoud Boer, dat fietsverzekeringen honderden euro’s per jaar kosten, niettegenstaande een forse daling van het aantal fietsdiefstallen de afgelopen 8 jaar. Het zou onlogisch en onjuist zijn dat verzekeringspremies hoog blijven terwijl de fietsdiefstallen dalen. Ook wordt, door de Fietsersbond, in het artikel aangegeven dat het vreemd is dat de verzekeringspremies voor e-bikes hoog zijn, terwijl men daar veel zuiniger mee omgaat.

Meer schades geclaimd
ENRA-directeur Henk van den Berg geeft in het artikel in De Telegraaf een reactie waaruit blijkt dat hij het gestelde niet herkent. ‘Het aantal geregistreerde diefstallen is misschien wel gedaald, maar niet iedereen in Nederland doet nog aangifte.’ Daarnaast kan de premie volgens Van den Berg niet omlaag omdat er meer geclaimd wordt op schade aan de fiets. ‘Bijvoorbeeld als een lamp wordt gesloopt.’

Reactie ENRA
Namens ENRA hebben directeuren Douwe Boeijnga en Henk van den Berg gisteren de volgende reactie naar De Telegraaf gestuurd:

  • Fietsverzekeringen kosten geen honderden euro’s per jaar. Als u kijkt naar sec een diefstalrisico dan betaalt men in Amsterdam (hoog diefstalrisico) voor een fiets van €700,- slechts € 165,- premie voor 3 jaar dekking. In de rurale gebieden van Nederland betaalt men sec voor een diefstalverzekering (fiets 700 euro): € 83,- voor 3 jaar. Wil men diefstal/casco verzekering dan betaalt men voor 3 jaar in Amsterdam: € 214,- en in de rurale gebieden € 104 ,- voor 3 jaar. Maar dan ben je dus ook tegen alle schades verzekerd.
  • De premies van een E-bike verzekering is helemaal niet gekoppeld aan de diefstal van gewone fietsen. Sterker nog, die is juist losgekoppeld. Zo heeft ENRA slechts 1 tarief voor heel Nederland. Juist omdat het risicoprofiel anders is dan bij een gewone fiets. Voor een 3-jarige E-bike verzekering (diefstal en casco) en inclusief 3 jaar pech hulp service (7 * 24 uur) betaalt de consument slechts € 163,-. Dan heeft men ook een nieuwwaarde dekking. Dus ook bij totaal verlies in het derde jaar kan de consument zonder afschrijving een nieuwe e-bike uitzoeken.
  • Het diefstalpercentage mag dan wel iets zijn gedaald de afgelopen jaren, maar door de groei van het aantal dure fietsen (e-bike) in combinatie met het feit dat steeds meer consumenten deze ook casco (tegen schade) gaan verzekeren is het totale schadebedrag van verzekeraars niet veel anders geworden in vergelijking met een aantal jaren geleden. De verhouding diefstalschade versus cascoschade is wel anders geworden.

Reactie Unigarant
Het antwoord dat Marco de Bruine, verantwoordelijk voor de Corporate Communicatie van Unigarant, aan de Telegraaf heeft gegeven:

  • Cijfers over het aantal geregistreerde fietsdiefstallen zeggen niet direct iets over het aantal gestolen verzekerde fietsen;
  • In de fietsportefeuille van Unigarant is de laatste jaren nauwelijks een daling van het aantal fietsdiefstallen te zien;
  • De premie van fietsverzekeringen is ook gebaseerd op risico’s voor beschadiging: we zien juist een toename van het aantal schadegevallen;
  • Er is weinig ruimte om de premies te verlagen: als er ruimte is gebruiken we die voor productverbetering, zoals de introductie van de nieuwe e-bikeverzekering;
  • Vergeet niet: Unigarant heeft juist belang bij een zo laag mogelijke premie;
  • En t.o.v. de premies van 2009 zie je in tabel van de Consumentengids een lichte daling van de Unigarant-premies.

Foto: ANP, Robert Vos

Reageer op dit artikel