nieuws

E-bike markt verjongt en blijft groeien

Fietsen

E-bike markt verjongt en blijft groeien

Kopers van een e-bike worden steeds jonger. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, gehouden onder 30.000 huishoudens. Volgens het onderzoek zal de markt blijft ook de komende jaren blijven groeien en dan vooral in de leeftijdscategorie onder de 55 jaar. Ruim 40% van de e-bike verkopen zal plaatsvinden bij consumenten die jonger zijn dan 50 jaar.

APELDOORN – Kopers van een e-bike worden steeds jonger. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO, gehouden onder 30.000 huishoudens. Volgens het onderzoek zal de markt blijft ook de komende jaren blijven groeien en dan vooral in de leeftijdscategorie onder de 55 jaar. Ruim 40% van de e-bike verkopen zal plaatsvinden bij consumenten die jonger zijn dan 50 jaar.

Wie heeft er al een e-bike, wie staat op het punt overstag te gaan? Waarom schaffen mensen een e-bike aan en wat vinden ze belangrijk bij het maken van een keuze? Dat waren enkele van de bvragen die TNS NIPO stelde. 

Sparta ziet rooskleurige toekomst voor de e-bike
Sparta is een van de afnemers van het onderzoeksrapport en volgens het merk ziet de toekomst van de e-bike, met de groeiende markt en 40% van de e-bike verkopen aan consumenten jonger dan 50 jaar, er rooskleurig uit. “Dat is een stijging van 15% ten opzichte van de huidige markt. Eindelijk is het dus zover: de e-bike markt verjongt”, aldus marketing manager Marco Kalden van Sparta.

De verjonging zal in de grote steden iets sneller gaan dan in de rest van Nederland, maar zal overal merkbaar zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe e-bike koper van plan is zijn fiets regelmatig te gebruiken. Iets minder dan de helft zelfs bijna dagelijks. Daarbij beperkt het gebruik zich in bijna driekwart van de gevallen tot de korte stadsritten. De e-bike vormt daarmee in toenemende mate een aantrekkelijk alternatief voor bestaande transportmiddelen. Dat stelt nieuwe eisen aan product en productoriëntatie.

Koop hoofdzakelijk in tweewielerspeciaalzaak
De hedendaagse consument begint zijn zoektocht in de meeste gevallen op het internet. De koop zal echter ook in de toekomst hoofdzakelijk plaatsvinden in de tweewielerspeciaalzaak. De verwachte internetverkopen zullen slechts licht stijgen. De gang naar de vakhandel biedt volop kansen. Zo ligt de verwachte aanschafprijs duidelijk boven de € 1.500,- waarbij een aanzienlijk deel van de nieuwe kopers verwacht een nog aanzienlijk hoger bedrag uit te geven.

De kans is groot dat het daar niet bij blijft. Bijna driekwart van de kopers geeft aan twee e-bikes in één koop aan te schaffen. Marco Kalden: “En het goede nieuws voor Sparta is; het merk geniet niet alleen de hoogste merkenbekendheid, maar momenteel ook de hoogste merkenvoorkeur onder de e-bike kopers.”

Het onderzoeksresultaat waaruit blijkt dat kopers meer dan € 1.500,- willen besteden aan een e-bike is opmerkelijk, aangezien uit een onlangs gehouden enquête van Bosch bleek dat de Nederlandse consument niet meer dan € 1.000,- wenst te betalen voor een elektrische fiets. Het artikel over dit onderzoek leest u hier.

Op de foto de Sparta Pick up e-bike.

Reageer op dit artikel