nieuws

Dutch ID, Koga en Flyer scoren goed in Elektrische Fietsentest 2012

Fietsen

Dutch ID, Koga en Flyer scoren goed in Elektrische Fietsentest 2012

Sinds 2009 test De Fietsersbond samen met De Consumentenbond elektrische fietsen. Ook dit jaar hebben beide organisaties die test weer uitgevoerd, resulterend in een artikel in De Telegraaf. Dit keer heeft TestKees (Kees Bakker, Fietsersbond) 13 elektrische fietsen getest.

UTRECHT – Sinds 2009 test De Fietsersbond samen met De Consumentenbond elektrische fietsen. Ook dit jaar hebben beide organisaties die test weer uitgevoerd, resulterend in een artikel in De Telegraaf. Dit keer heeft TestKees (Kees Bakker, Fietsersbond) 13 elektrische fietsen getest.

De test vond plaats in Utrecht, onder leiding van Kees Bakker en Henk Verhagen van de Consumentenbond. Zowel binnen als buiten hebben zij de fietsen grondig getest totdat de accu’s leeg waren. De testers waren de fietsdocenten van de Fietsersbond. Om de actieradius vast te stellen per fiets, werd een traject gefietst van 10 km. Daarnaast werden alle fietsen beoordeeld op ondersteuning:

  • Hoe start de fiets bij het wegrijden;
  • Mate van ondersteuning (krachtig genoeg om bij een steile heuvel of zware tegenwind te ondersteunen?);
  • Hoe de ondersteuning stopt bij het stilhouden van de pedalen:
  • Hoe de ondersteuning afbouwt bij 25 km/h;
  • Hoe de ondersteuning reageert op eigen variatie van de beenkracht, hoe de ondersteuning is bij hoge snelheid;
  • Hoe de ondersteuning is als je zelf weinig kracht zet;
  • Hoe de ondersteuning is als je fietst met een hoog beentempo.

Als beste getest
De volgende elektrische fietsen zijn als beste uit de test gekomen:

  • Dutch ID – Sports Ladies. Een fiets met een hele goede ondersteuning, goed afgewerkt en met een goede gewichtsverdeling. Met € 2.399,- een goede prijs-kwaliteitverhouding (zie foto).
  • Koga – E-limited XTE. De duurste fiets uit de test (€ 3.999,-), maar een hele goede. Hij biedt onder alle omstandigheden hele goede trapondersteuning. De E-limited XTE is met 27,4 kilo een van de lichtste van alle geteste fietsen.
  • Flyer – T8 Deluxe. Deze fiets is goed afgewerkt en heeft een goed rijcomfort. Hij kost € 3.099,- en heeft als enige nadeel dat hij weinig trapondersteuning biedt als de berijder zelf weinig doet.

Deze drie fietsen kregen de hoogste waardering van 5 sterren in de test. De overige fietsen die getest zijn, van onder andere de merken Cortina en Batavus, zijn beoordeeld met 2-4 sterren. Dit komt met name door de eenvoudigere afwerking en afmontage, maar het zijn wel goede elektrische fietsen, aldus de test.

(Bron: www.fietsersbond.nl en www.fietsen.123.nl)
 

Reageer op dit artikel