nieuws

Sparta krijgt tientallen tips over imitatiefietsen

Fietsen

Sparta krijgt tientallen tips over imitatiefietsen

De strijd die fietsfabrikant Sparta voert tegen imitatiefietsen met de actie ‘spot de Sparta kopie’ heeft succes. Via het speciale meldpunt heeft Sparta al tientallen tips binnengekregen over illegale kopieën van de Sparta Pickup en andere modellen.

De strijd die fietsfabrikant Sparta voert tegen imitatiefietsen met de actie ‘spot de Sparta kopie’ heeft succes. Via het speciale meldpunt heeft Sparta al tientallen tips binnengekregen over illegale kopieën van de Sparta Pickup en andere modellen.

Bij drie imitatiefietsen bleek de imitatie zo nauwkeurig dat er volgens Sparta sprake is van aantoonbare misleiding van de consument: deze denkt een echte Sparta te kopen, maar krijgt in werkelijkheid een ander product. Inmiddels zijn twee van de drie producten uit de markt genomen, meldt Sparta. De derde fabrikant, die een kopie van de Sparta Leopard op de markt heeft gebracht, heeft inmiddels een sommatie van Sparta ontvangen.

Vakhandel is bezorgd
De vele tips zijn volgens Sparta het bewijs dat de vakhandel ook bezorgd is om de vele kopieën die op de markt verschijnen. “Dat is niet goed voor de positie van de vakhandel. Als kopieën snel de weg naar de consument vinden remt dit de innovatiekracht van de vakhandel.”

“Niet alleen verliest de vakhandel hiermee haar status als bron van originaliteit en oorspronkelijkheid, ook zijn kopieën doorgaans lager geprijsd, wat afbreuk doet aan de prijsbeleving bij de consument en de prijzen verder onder druk zet,” aldus Sparta.

Meldpunt blijft bestaan
De actie die eerder dit jaar in Tweewieler is aangekondigd eindigt deze maand. Maar door de steun voor het initiatief heeft Sparta besloten het mailadres kopie@sparta.nl een blijvende invulling te geven. Alle inzendingen worden bekeken.

Dit zal volgens Sparta zeker weer tot hilarische inzendingen leiden. Zo ontving de fabrikant niet alleen complete productcatalogi van concurrerende merken, maar ook ‘zelfknutselfietsen’ zoals een door een stoommachine aangedreven fiets als kopie van de Sparta elektrische fiets.

De winnaar van de actie ‘spot de Sparta kopie’ wordt binnenkort bekend gemaakt.
 

Reageer op dit artikel