nieuws

Fietsersbond bezorgd over vermogen e-bike

Fietsen

Fietsersbond bezorgd over vermogen e-bike

De Fietsersbond en de ECF (European Cyclist’s Federation) maken zich ernstig zorgen over voorstellen binnen de EU over de definiëring van het begrip elektrische fiets. Gevreesd wordt dat de fietsen veel te veel vermogen krijgen.

UTRECHT – De Fietsersbond en de ECF (European Cyclist’s Federation) maken zich ernstig zorgen over voorstellen binnen de EU over de definiëring van het begrip elektrische fiets. Gevreesd wordt dat de fietsen veel te veel vermogen krijgen.

De Fietsersbond uit haar zorgen op haar website. “De EU zou de voertuigeisen willen veranderen en de limiet aan het vermogen willen oprekken. Naast de huidige E-bike zou er dan een elektrische fiets met viermaal zo veel vermogen komen. Deze nieuwe categorie is voor onze wet een snorfiets en rijdt dus op het fietspad.”

‘Meer vermogen zonder snelheid dient geen doel’
“De ondersteuning van de huidige E-bike is al vergelijkbaar met het vermogen van een amateurwielrenner. Meer vermogen zonder meer snelheid dient dus geen enkel redelijk doel. Met zo veel vermogen wordt het opvoeren makkelijker en aantrekkelijker. De fietsorganisaties vrezen dat er dan naast de snorscooters nog meer veel te hard rijdende en snel optrekkende voertuigen op het fietspad komen. Nu al rijdt 95 % van de snorfietsen te hard,” aldus de Fietsersbond.

De EU werkt op het ogenblik aan vernieuwing van het voertuigreglement. De laatste versie dateert uit 2002. Deze wetgeving is bindend voor alle EU-landen. Dit reglement beslist onder andere over de typegoedkeuring voor gemotoriseerde voertuigen. Brom- en snorscooters hebben zo’n typegoedkeuring nodig, fietsen niet.

Fietsersbond en ECF roepen alle partijen in het Europese Parlement op om deze voorstellen te verwerpen. De voorstellen worden aanstaande woensdag (14 maart 2012) in Brussel besproken.
 

Reageer op dit artikel