nieuws

Doorbraak in e-bike accu-technologie?

Fietsen

Doorbraak in e-bike accu-technologie?

Is er een doorbraak op handen in accu-technologie en worden daarmee e-bike batterijen beter én goedkoper? Zover is het nog niet, maar er verschijnen lichtpuntjes die duiden op een aanstaande grote vooruitgang. Het gaat om batterijen voorzien van elektroden die gemaakt zijn van hout!

AMSTERDAM – Is er een doorbraak op handen in accu-technologie en worden daarmee e-bike batterijen beter én goedkoper? Zover is het nog niet, maar er verschijnen lichtpuntjes die duiden op een aanstaande grote vooruitgang. Het gaat om batterijen voorzien van elektroden die gemaakt zijn van hout!

Science, ’s werelds grootste tijdschrift in wetenschappelijk onderzoek, publiceert een artikel over de eerste onderzoeksresultaten van een Pools-Zweedse studiegroep. Hun studie heeft als naam: "Zoeken naar een betere thermische batterij."

Belangrijkste ingrediënten van hout
De eerste resultaten wijzen op elektroden die gemaakt zijn uit lignine met polypyrrool. Lignine (houtstof) is een chemische stof, die voorkomt in de celwand van verschillende cellen. Lignine tezamen met cellulose zijn de belangrijkste ingrediënten van hout. De huidige systemen voor energieopslag zijn gemaakt van zeldzame en dure metalen zoals kobalt.

Nieuwe elektro-actieve stof
Gezien de te verwachte enorme toename in de consumptie van elektrische energie is er in de nabije toekomst grote behoefte aan goedkope accu-materialen. En die moeten ook nog eens minder milieubelastend zijn en makkelijker kunnen worden gerecycled. Zullen de stoffen lignine en polypyrrool, die uit bomen gewonnen kunnen worden, dat materiaal gaan leveren?

Het Pools-Zweedse onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Het artikel in Science beschrijft in detail de galvanische bereiding van dunne lagen van een nieuwe supergeleidende elektro-actieve stof bij elektroden.
 

Reageer op dit artikel