nieuws

Proef met e-bike in Brabant succesvol

Fietsen

Proef met e-bike in Brabant succesvol

Het Noord-Brabantse project ‘Probeer een e-bike’, waarbij elfhonderd werknemers twee weken met een e-bike naar het werk konden, is succesvol verlopen. Zestien procent van de deelnemers schafte na het project zelf een e-bike aan, iets meer dan een derde van de deelnemers overweegt de aanschaf van een e-bike.

EINDHOVEN – Het Noord-Brabantse project ‘Probeer een e-bike’, waarbij elfhonderd werknemers twee weken met een e-bike naar het werk konden, is succesvol verlopen. Zestien procent van de deelnemers schafte na het project zelf een e-bike aan, iets meer dan een derde van de deelnemers overweegt de aanschaf van een e-bike.

Het project ‘Probeer een e-bike’ is uitgevoerd door Brabant MobiliteitsManagement (BRAMM), in opdracht van de provincie Noord-Brabant. In 2011 konden werkgevers rondom onder meer Eindhoven, Tilburg en Breda hun werknemers twee weken lang gratis een e-bike laten testen voor woon-werkverkeer.

Vooral gebruiksgemak e-bike scoort goed
Net geen tachtig procent van de ruim elfhonderd deelnemers oordeelde zeer positief over de ervaringen met de e-bike. Vooral het gebruiksgemak scoorde goed. Ook gaf negentig procent van de deelnemers aan dat het opladen van de e-bike eenvoudig genoeg ging. Tweederde van de testers vond de e-bike zeer geschikt voor woon-werkverkeer.

Het project is uitgevoerd om meer werkende Brabanders op de fiets te krijgen. Zo’n vijfenzestig procent van de werknemers daar woont binnen een straal van vijftien kilometer van het werk, aldus BRAMM. Toch wordt de e-bike nog niet gezien als volwaardig alternatief voor de auto voor het woon-werkverkeer.

Gebruik van e-bike op langere termijn stimuleren
‘Probeer een e-bike’ en bijvoorbeeld het daaropvolgende Eindhovense project ‘Fietsen loont’, waarbij een fietskilometervergoeding wordt uitgekeerd, moet het gebruik van de e-bike op langere termijn stimuleren. In 2013 moet blijken of de e-bike inderdaad een positieve invloed uitoefent op het reisgedrag en de gezondheid van Brabantse werknemers.

Hier ziet u een video over het project ‘Probeer een e-bike’.
 

Reageer op dit artikel