nieuws

Merida koestert Tour de France ambities

Fietsen

Merida koestert Tour de France ambities

Meer fabrieken, meer modellen in vooral 29-ers, race en e-bikes en meer marketing-ondersteuning waarbij zelfs gesproken wordt over deelname met een profploeg aan de Tour de France. Dat gaat wellicht gebeuren met de hier getoonde Merida Scultura SL Team die samen met een nieuwe serie 29-ers, tijdens het afgelopen weekend gehouden Dealer & Press Camp in Mallorca werd geïntroduceerd.

MALLORCA – Meer fabrieken, meer modellen in vooral 29-ers, race en e-bikes en meer marketing-ondersteuning waarbij zelfs gesproken wordt over deelname met een profploeg aan de Tour de France. Dat gaat wellicht gebeuren met de hier getoonde Merida Scultura SL Team die samen met een nieuwe serie 29-ers, tijdens het afgelopen weekend gehouden Dealer & Press Camp in Mallorca werd geïntroduceerd.

Zowel binnen de Benelux als op wereldschaal heeft Merida een goed jaar achter de rug waarbij zelfs records werden gebroken. De Taiwanese fabrikant groeide met 14.5% naar een omzet van ruim boven de 600 miljoen Amerikaanse dollars. Merida Benelux directeur Peter Koperdraad kijkt ook terug op een “buitengewoon goed” 2011 met een afzet van rond de 30.000 fietsen.

Spektakel voor pers én dealers
Wat negen jaar geleden op een bescheiden schaal startte als een persbijeenkomst voor een 25-tal journalisten, is in 2012 uitgegroeid tot een waar spektakel waar nu ook dealers deel van uitmaken. Wat in die negen jaar niet is veranderd is de plaats van handeling; het (niet altijd, zoals dit jaar bleek) zonnige Mallorca.

Merida’s glansrijke groeicijfers hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat er, ondanks de economische recessie, een honderd miljoen dollar omvattend investeringsprogramma voor de komende jaren is opgetuigd. Daarmee wordt Merida’s derde fabriek in China gebouwd terwijl de capaciteit in andere fabrieken wordt vergroot. Merida’s totale produktiecapaciteit komt hiermee op zo’n vijf miljoen fietsen gaat. Daarmee vestigt het bedrijf zich stevig op de tweede plaats in de ranglijst van grootste fietsfabrieken ter wereld.

2013 modellen vroeg bij dealers
Wat er binnen de Benelux merkbaar gaat worden van die miljoenen-investeringen, dat wordt in de loop van dit jaar duidelijk in de vorm van nieuwe 2013 modellen die al zeer vroeg de Merida dealers gaan bereiken. Daarbij gaat het vooral om 29-ers in alu en carbon en een full suspension model. Tijdens het dealer & press camp waren de in totaal 70 retailers uit diverse landen waaronder een 25-tal uit Nederland en België in de gelegenheid kennis te maken met deze 2013 modellen en ze te testen.

Merida Benelux directeur Peter Koperdraad verwacht veel van de nieuwe 29-er serie. Hij heeft er veel meer dan vorig jaar besteld bij de fabriek in Taiwan die in 2011 een opnverwacht groot succes bleken. “Begin juli gaan we ze al uitleveren zodat onze dealers er hun zomerdip mee kunnen opvangen.”

Er komen dit jaar ook veel meer e-bikes naar de Benelux. De elektrische fietsen van Merida worden in Duitsland gemaakt. Die produktie wordt daar verder opgeschaald terwijl daarnaast nu ook e-bikes in Taiwan gemaakt gaan worden. Maar die worden duidelijk anders; MTB e-bikes gaan daar vandaan komen.”

Tour successen
Naast de nieuwe 29-ers en veel meer e-bikes staat er dus ook een top racer aan te komen; de Merida Scultura SL Team. Met fraai carbon frame in diverse uitvoeringen zoals met SRAM Red afmontage. Een road racer dus die in staat moet zijn voor successen in de Tour de France te zorgen. Het deelnemen aan dit grootste wielerevenement ter wereld levert dermate veel naamsbekendheid op dat dit direct van positieve invloed is op verkoopbaarheid van het merk Merida. Zo concludeerden tenminste de Benelux dealers die deelnamen aan het Merida Dealer & Press Camp van 2011.
 

Reageer op dit artikel