nieuws

Fietscity Jan Kooij en Simson werken mee aan nachtelijke reparatieactie Nijmegen

Fietsen

Fietscity Jan Kooij en Simson werken mee aan nachtelijke reparatieactie Nijmegen

Vorige week donderdagavond om 21 uur gaf nachtburgemeester Doro Krol het startsein voor een grote fietslichtreparatie actie van de Fietsersbond en de BOVAG in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Medewerkers van Simson en fietsenmakers van Fietscity Jan Kooij waren tot diep in de nacht op het Koningsplein paraat om zo’n 250 onverlichte fietsers alsnog veilig de straat op te krijgen.

UTRECHT/NIJMEGEN- Vorige week donderdagavond om 21 uur gaf nachtburgemeester Doro Krol het startsein voor een grote fietslichtreparatie actie van de Fietsersbond en de BOVAG in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Medewerkers van Simson en fietsenmakers van Fietscity Jan Kooij waren tot diep in de nacht op het Koningsplein paraat om zo’n 250 onverlichte fietsers alsnog veilig de straat op te krijgen.

De actie werd op dit bijzondere tijdstip gehouden omdat veel studenten op donderdagavond laat op pad zijn, maar nog te vaak zonder verlichting. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de jongeren van 18 -25 jaar zonder licht fietst. Doro Krol werkte graag aan de actie mee. "Als jongere vond ik fietsverlichting niet echt belangrijk, maar in de auto merk je pas hoe kwetsbaar je bent zonder licht." Haar motto voor de actie was ‘Laat je licht in het donker schijnen’.
Eerder dit najaar vonden vergelijkbare acties plaats in Utrecht en Leeuwarden. Daarnaast organiseert de Fietsersbond in veel andere gemeenten gratis reparatieacties. Deze acties zijn onderdeel van de campagne ‘Ik Val Op!’. Op de website www.ikvalop.nl is een overzicht te vinden van alle reparatieacties.

Alle 26 regionale politiekorpsen houden de komende tijd fietsverlichtingcontroles. Deze controles zullen vooral de komende drie weken plaatsvinden. Op www.ikvalop.nl is een twitterstream te vinden waar politiekorpsen maar ook anderen politiecontroles melden.

Recent onderzoek over hoeveel fietsers verlicht fietsen door de Dienst Verkeer en Scheepvaart geeft de volgende cijfers. De metingen zijn uitgevoerd in de winter 2009/2010. 65% fietste met werkend voor- en achterlicht. Jongeren fietsen vaker zonder licht dan ouderen. Van de jongeren onder de 18 jaar fietste 52% met licht, in de groep 18 – 25 jaar 58%. Daarom richt de campagne Ik Val Op! zich speciaal op jongeren.

Reageer op dit artikel