nieuws

GfK over fietsverkoop in juli: weer blijft boosdoener en veroorzaakt dubbele dip

Fietsen

GfK over fietsverkoop in juli: weer blijft boosdoener en veroorzaakt dubbele dip

De GfK-monitor laat over de cijfers van juli een beeld zien dat men zo mooi aanduidt als een ‘dubbele dip’, want voor de tweede maand achter elkaar zien we helaas geen duidelijke inhaalslag en kijken we nogmaals aan tegen een omzetdaling van dik 20% over de totale markt. In de vakhandel zien we wel de gebruikelijke seizoenssprong ten opzichte van juni en lopen de verkopen wel 12% omhoog en de omzet 15%.

DOETINCHEM – De GfK-monitor laat over de cijfers van juli een beeld zien dat men zo mooi aanduidt als een ‘dubbele dip’, want voor de tweede maand achter elkaar zien we helaas geen duidelijke inhaalslag en kijken we nogmaals aan tegen een omzetdaling van dik 20% over de totale markt. In de vakhandel zien we wel de gebruikelijke seizoenssprong ten opzichte van juni en lopen de verkopen wel 12% omhoog en de omzet 15%.

Ook de branchevreemde kanalen lukt het niet om boven vorig jaar uit te komen. Ondanks aanhoudende acties lopen de verkopen in de warenhuizen en internet ‘pure players’ 14% terug en de bouwmarkten 9%; beiden ten opzichte van vorig jaar. Het is bekend dat in deze kanalen de e-bike steeds vaker als actie wordt aangeboden, maar desondanks zien we binnen de branchevreemde kanalen dat er ruim 30% minder e-bikes werden verkocht dan vorig jaar. In de vakhandel was dit ‘slechts’ -20%.

Het feit dat de branchevreemde kanalen zich ook negatief ontwikkelen geeft wel aan dat het geen ‘vakhandelsprobleem’ is. De consumenten kopen gewoonweg minder. Nog altijd lijkt het weer een boosdoener, gezien het feit dat we aankijken tegen een van de slechtste zomers ooit, maar ook de aanhoudende onrust op de financiële markt kan uiteindelijk een rol spelen. Zeker in combinatie met de onzekerheid rond de bezuinigingen.

In deze moeilijke situatie zien we ook dat de marktbeweging over alle segmenten heen min of meer gelijk is. Zoals gezegd ontkomen zelfs e-bikes niet aan een daling ten opzichte van vorig jaar, maar het omzetaandeel daarvan binnen de vakhandel heeft in juli wel zijn absolute hoogtepunt bereikt met 46%.

Reageer op dit artikel