nieuws

Monitor fietsverkoop mei: naast e-bikes scoren race- en vouwfietsen hoog

Fietsen

Monitor fietsverkoop mei: naast e-bikes scoren race- en vouwfietsen hoog

Is het de invloed geweest van alle berichtgeving over klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, of gewoon het mooie voorjaarsweer? Feit is dat afgelopen mei racefietsen uitstekend scoorden binnen de verkoop bij de vakhandel. Datzelfde gold voor vouwfietsen al blijft dit een klein segment. Maar absolute verkooptopper bleek wederom de e-bike!

AMSTELVEEN – Is het de invloed geweest van alle berichtgeving over klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, of gewoon het mooie voorjaarsweer? Feit is dat afgelopen mei racefietsen uitstekend scoorden binnen de verkoop bij de vakhandel. Datzelfde gold voor vouwfietsen al blijft dit een klein segment. Maar absolute verkooptopper bleek wederom de e-bike!

Volgens het GfK Retailpanelonderzoek is de maand mei gunstig afgesloten. De totale markt wist net een groei te realiseren van een half procent in aantallen ten opzichte van mei 2010. Een verhoging van de gemiddelde verkoopwaarde van een fiets van 6% betekende een omzetstijging van bijna 7% ten opzichte van vorig jaar.

Vakhandel
In de vakhandel zijn deze cijfers voor wat betreft de verkopen wat hoger (+ 2%), maar de omzetstijging was gelijk aan de totale markt. De grootste stijging in verkopen binnen de vakhandel was weggelegd voor vouwfietsen. Dit is een voortzetting van de trend die we in april al zagen. De vakhandel verkoopt fors meer volume in dit segment, maar tegen een duidelijk lagere gemiddelde prijs dan een jaar geleden. Met een verkoopaantal van 800 stuks is het echter een klein segment.

Interessanter is de markt voor racefietsen. In mei werden er in de vakhandel 4600 verkocht en dat leverde een stijging op van 12% ten opzichte van vorig jaar. Hierbij daalde de gemiddelde prijs met 5% tot 1188 euro. Al met al gaat het dit jaar goed met racefietsen, want op jaarbasis zijn liggen de verkopen al zo’n 10% hoger dan vorig jaar.

E-bikes
En hoe staat het met e-bikes? In de vakhandel 12% meer verkopen (stuks) dan in mei 2010 en ruim 13% meer omzet. Het gaat dus onverminderd goed. De vorige maand ingeslagen weg naar boven voor het hybride-segment wordt ook nog gevolgd met een bescheiden volumestijging van 1% (in waarde 2%).

Wat gaat dan minder goed in de vakhandel: stadsfietsen, ATB/MTB en kinderfietsen laten negatieve cijfers zijn, alhoewel bij het stadssegment dit beperkt is tot 1%. Het branchevreemde kanaal deed het, overigens, nauwelijks beter in dit segment. De bouwmarkten lieten het aardig afweten, maar warenhuizen en internet lieten een groei zien van 3% in zowel stadsfietsen als over het totaal.

Reageer op dit artikel