nieuws

SRAM Automatix: schakelen zonder kabel

Fietsen

SRAM Automatix: schakelen zonder kabel

Geen shifter, geen kabel, geen gedoe. Dat is de nieuwe SRAM Automatix. Dit concept verpakt in een versnellingsnaaf biedt ongekende comfort. De fietser hoeft namelijk niet zelf meer te schakelen. De SRAM Automatix schakelt vanzelf door naar de volgende versnelling zodra een bepaalde snelheid is bereik en uiteraard weer terug bij een vermindering van de snelheid

Geen shifter, geen kabel, geen gedoe. Dat is de nieuwe SRAM Automatix. Dit concept verpakt in een versnellingsnaaf biedt ongekende comfort. De fietser hoeft namelijk niet zelf meer te schakelen. De SRAM Automatix schakelt vanzelf door naar de volgende versnelling zodra een bepaalde snelheid is bereik en uiteraard weer terug bij een vermindering van de snelheid.

Met zijn twee versnellingen in de verhouding 1:1 en 1:1.37 is de SRAM Automatix het best geschikt voor fietsen in de stedelijke omgeving. Deze versnellingsnaaf is volgens SRAM ook zeer geschikt voor vouw- en kinderfietsen. Voor de SRAM Automatix hoeft er geen schakelaar op het stuur gemonteerd te worden.

De twee overbrengingsverhoudingen 1:1 en 1:1.37 zorgen voor een versnellingsbereik van 124%. Het schakelmoment kan vooraf worden ingesteld door SRAM volgens de specificatie van de fietsfabrikant bij een snelheid van 12, 14 of 18 kilometer per uur.

SRAM Product manager versnellingsnaven Marcus Schneider stelt dat: “De SRAM Automatix is zeer geschikt voor toepassing op onderhoudsvrije fietsen voor dagelijks gebruik en bij korte afstanden tussen de 2 en de 5 kilometer om boodschappen te doen of naar je werk te rijden. De drie vooraf instelde schakel snelheden geven fietsfabrikanten de mogelijkheid de Automatix te specificeren op comfortabele stadsfietsen of snelle vouwfietsen.”

De nikkelverchroomde versnellingsnaaf weegt 980 gram en wordt geleverd met terugtraprem. Voor gebruik in diverse segmenten kan de SRAM Automatix gecombineerd worden met een brede range tandwielen tussen de 15 en 21 tands. De versnellingsnaaf kan worden geassembleerd in een 28 of 36 spaak velg. De SRAM Automatix zal ook beschikbaar zijn als aftermarket product vanaf augustus 2011.

Reageer op dit artikel