nieuws

‘Wat is belangrijker: 1 miljoen e-auto’s of 10 miljoen elektrische fietsen?’

Fietsen

‘Wat is belangrijker: 1 miljoen e-auto’s of 10 miljoen elektrische fietsen?’

MÜNCHEN (D) – Tijdens hert 3e ISPO Innovatieforum borduurde ECF-voorzitter Manfred Neun ECF voort op het succes van de Velo-city 2010 Global Conference in Kopenhagen. Hij schetste de belangrijkste stappen om te investeren in fietsen.

MÜNCHEN (D) – Tijdens hert 3e ISPO Innovatieforum borduurde ECF-voorzitter Manfred Neun ECF voort op het succes van de Velo-city 2010 Global Conference in Kopenhagen. Hij schetste de belangrijkste stappen om te investeren in fietsen, met de vraag: "Wat kunnen fietsers betekenen voor een stad, een regio, een bedrijf etc.?"

Alleen als de voordelen van het fietsen worden gezien als een value for money, zullen investeringen serieuzer worden genomen. De afgevaardigden van de fietsindustrie juichten vooral Neun’s uitleg van ‘Het E-Bike Verhaal’ toe.

"Wat is de komende 10 jaar belangrijker voor een land als Duitsland: 1 miljoen e-auto’s of 10 miljoen elektrische fietsen?" E-bikes hebben een drievoudig potentieel heeft om wijd verspreid te worden: ten eerste, ze zijn al geproduceerd, dus de benodigde technologie is er al. Ten tweede, ze zijn een haalbare optie is voor steeds meer mensen om hun mobiliteit te verhogen. Ten derde maken zij het mogelijk steden en regio’s hun mobiliteitinfrastructuur verder te ontwikkelen.

"E-auto’s zijn een anachronisme met positieve effecten voor alleen de auto-industrie,” stelde Neun. “Alleen als de fietsindustrie de kans waarneemt om te investeren in het gehele systeem van fietsen, en niet alleen in productontwikkeling, is een grote stijging in de markt haalbaar.”

Een andere kwestie die volgens Neun moet worden aangepakt is het investeren in "Openbaar Fietsen" als een integraal onderdeel van het openbaar vervoer. Succes zal hier afhangen van het vermogen van lokale en regionale overheden om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het openbaar vervoer netwerk.

Openbare fietsen bieden als zodanig de meest voordelige kosten/baten-verhouding van alle middelen van openbaar vervoer. Deze relatie zal verder worden onderzocht op de volgende editie van de conferentie Velo-city-serie, die wordt gehouden in het Spaanse Sevilla (23 tot 25 maart 2011).

Reageer op dit artikel