nieuws

Bosch e-bike systeem: partnership met Cannondale

Fietsen

Bosch e-bike systeem: partnership met Cannondale

STUTTGART (Dsl.) – De komst werd al langer aangekondigd, maar nu is het een feit: auto-onderdelenleverancier Bosch betreedt de e-bike markt met een in eigen beheer ontwikkeld aandrijfsysteem. De verwachting is dat dit wordt geïntroduceerd op de Eurobike 2010.

STUTTGART (Dsl.) – De komst werd al langer aangekondigd, maar nu is het een feit: auto-onderdelenleverancier Bosch betreedt de e-bike markt met een in eigen beheer ontwikkeld aandrijfsysteem. De verwachting is dat dit wordt geïntroduceerd op de Eurobike 2010.

Het e-bike systeem is het resultaat van een nauwe samenwerking met Cannondale. Op de homepage van Bosch (www.bosch-ebike.de) wordt in een schets onthuld hoe het systeem in elkaar zit. De motor bevindt zich bij de trapas en heeft een zeer geavanceerd sensortechnologie. Deze positie is met name geschikt voor sportieve fietsen en minder voor lage instapmodellen.

Samenwerking met Cannondale
Volgens Bosch levert het nieuwe aandrijfsysteem nieuwe mogelijkheden op voor e-bike producenten om zich te onderscheiden van de concurrent. Het aandrijfsysteem neemt bijvoorbeeld in vergelijking met veel andere systemen weinig ruimte in, zowel de motor als het accupakket. De accu is een Lithium-Ion accu, 288 Wh 36V 8Ah met een geïntegreerde bescherming van de batterijcellen, die in totaal slechts 2,3 kg weegt.

Het aandrijfsysteem beschikt over maar liefst drie sensoren die de kracht op de pedalen meet (1), de rotatiesnelheid van de pedalen (2), en de snelheid waarmee wordt gefietst (3). Gebaseerd op de gegevens van deze drie meetresultaten, berekent de geïntegreerde calculator hoeveel ondersteuning de motor geeft. De berijder kan deze ondersteuning handmatig instellen op 4 verschillende niveaus. Hiermee wordt een hoge mate van efficiency bereikt die zoveel mogelijk tegemoetkomt aan de behoefte van de berijder.

Cannondale is partner voor de eerste generatie Bosch aandrijfsystemen. Voor de tweede en volgende generaties staan de ontwikkelingen ook open voor andere geïnteresseerde partijen.

Meer over Cannondale leest u hier

Reageer op dit artikel