nieuws

1.430 km roeifietsen

Fietsen

1.430 km roeifietsen

MIDDELBURG – Roeifietser Theo Homan heeft een zevende plaats bemachtigd in de LEL, de Londen – Edinburg – Londen race, een extreme fietsrace die eens in de 4 jaar gehouden wordt. Met zijn carbon 209 Rowingbike heeft hij de monsterrit volbracht; 1.430 km fietsen met slechts een paar uurtjes slaap.

MIDDELBURG – Roeifietser Theo Homan heeft een zevende plaats bemachtigd in de LEL, de Londen – Edinburg – Londen race, een extreme fietsrace die eens in de 4 jaar gehouden wordt. Met zijn carbon 209 Rowingbike heeft hij de monsterrit volbracht; 1.430 km fietsen met slechts een paar uurtjes slaap.

Aan de LEL deden 599 fietsers mee uit 34 landen. Deze duursport van de randonneurs is ware topsport, die een enorme discipline en een ongelofelijke hoeveelheid training vergt en jaren voorbereiding kost.

Het roeifietsen is een nog relatief onbekende sport waarbij je een ligfiets aandrijft door middel van de roeibeweging, bijna identiek aan de beweging in de skiff. Theo gebruikte voor LEL een prototype Carbon 209 Rowingbike. Interessant detail is dat de roeifiets geen ketting heeft maar aangedreven wordt door middel van een dyneema kabel op een Snek. Dit systeem voorziet in een unieke wrijvingsarme traploze versnelling met mega bereik.

De nu 49-jarige Theo Homan is al decennia bezig met duursport. In zijn roeicarrière legde hij zich al gauw toe op de lange afstanden en hij heeft de nodige wedstrijden gewonnen waaronder roeiwedstrijden over 100 km. In 2001 werd Theo Europees Kampioen Roeifietsen en daarna is hij zich ook in de roeifietssport toe gaan leggen op de lange afstanden.

Reageer op dit artikel