nieuws

Nieuwe EPAC-norm voor elektrische fietsen in april 2009 van kracht

Fietsen

Nieuwe EPAC-norm voor elektrische fietsen in april 2009 van kracht

BRUSSEL (B) – De wereldwijde fietsindustrie maakt zich op voor de introductie van de nieuwe EN 15194 norm voor ‘Electronically Power Assisted Cycles’ (EPAC), die eind april van kracht zal worden.

BRUSSEL (B) – De wereldwijde fietsindustrie maakt zich op voor de introductie van de nieuwe EN 15194 norm voor ‘Electronically Power Assisted Cycles’ (EPAC), die eind april van kracht zal worden.

Om een elektrische fiets te kunnen kwalificeren als volledig veilig, zal die moeten voldoen aan deze nieuwe norm. Er is veel interesse voor deze nieuwe Europese standaard, die de sterk groeiende (Europese) markt van elektrische fietsen substantieel zal gaan beïnvloeden.

Daarbij zullen ook gedetailleerde eisen worden opgenomen aangaande EMC. EMC staat voor Electro Magnetic Compatibility en wordt in heel Europa toegepast voor allerlei soorten elektrische toepassingen. EMC is ontwikkeld om de veiligheid van mensen met een pacemaker of gehoorapparaat te waarborgen als ze in een auto of op een e-bike rijden.

Om iedereen te informeren over de verwachte nieuwe standaard hebben onze collega’s van Bike Europe, het internationale zustermagazine van Tweewieler, een implementatie tijdschema in kaart gebracht. Voor het voldoen aan de CE-norm en het gebruik van het CE-keurmerk op alle elektronische componenten op elektrische fietsen is de fabrikant of importeur verantwoordelijk.

* 14 Januari 2009 was de datum waarop de definitieve tekst van de EN 15194 naar alle Europese Nationale Normalisatie Instituten gestuurd is en door hen geaccepteerd is.
* Zes maanden na de acceptatie van de definitieve tekst zullen al deze normalisatie instituten de norm als nationale standaard geïmplementeerd hebben. Elke eerdere nationale norm komen voor deze datum, 31 juli 2009, komen te vervallen.
* De datum waarop de nieuwe norm van kracht zal worden is 30 april 2009. De norm zal aangekondigd worden door de Europese Nationale Normalisatie Instituten en de tekst van de complete EN 15194 norm voor EPAC’s zullen verkrijgbaar zijn in verschillende Europese landen.

De implementatie van de CE-norm varieert per land. In sommige Europese landen is de CE-norm bij wet verplicht, terwijl het in andere landen onderdeel is van Europese productveiligheidsregels.

Reageer op dit artikel