nieuws

Grote veranderingen voor Europese e-bike markt

Fietsen

Grote veranderingen voor Europese e-bike markt

BRUSSEL (België) – De markt voor e-bike staat voor een omslagpunt. Dat meldt Bike Europe, website voor Bike Professionals. Die stelt dat het vanaf begin 2009 niet meer mogelijk zal zijn om zomaar complete e-bikes of onderdelen daarvoor te importeren vanuit China om op de Europese markt te verkopen.

BRUSSEL (België) – De markt voor e-bike staat voor een omslagpunt. Dat meldt Bike Europe, website voor Bike Professionals. Die stelt dat het vanaf begin 2009 niet meer mogelijk zal zijn om zomaar complete e-bikes of onderdelen daarvoor te importeren vanuit China om op de Europese markt te verkopen.

De nieuwe EN 15194 norm voor EPAC’s (Electrically Power Assisted Cycles) is veel gecompliceerder dan de CEN normen die nu gelden voor conventionele fietsen. Het technisch comité van CEN TC333, dat bestaat uit autoriteiten uit de fietsindustrie en onder leiding staat van CEO Siegfried Neuberger van ZIV (Zweirad Industrie Verband), verwacht dat de nieuwe veiligheidnorm begin volgend jaar gepubliceerd zal worden.

EMC
Daarbij zullen ook gedetailleerde eisen worden opgenomen aangaande EMC. EMC staat voor Electro Magnetic Compatibility en wordt in heel Europa toegepast voor allerlei soorten elektrische toepassingen. EMC is ontwikkeld om de veiligheid van mensen met een pacemaker of gehoorapparaat te waarborgen als ze in een auto of op een e-bike rijden.

Testen
E-bikes die aan de nieuwe EN 15194 EPAC norm moeten voldoen, moeten op dezelfde manier worden getest als nu al gebeurt met auto’s, motoren en brommers. Dat houdt in dat alle complete e-bikes en elektronische en elektrische onderdelen getest moeten worden.

Huub Snellen, algemeen directeur Sparta, zegt hierover: “De EPAC norm is veel gecompliceerder dan de CEN norm die we nu kennen voor fietsen. Fabrikanten kunnen de CEN tests zelf uitvoeren. Voor de EPAC norm is dat niet mogelijk. Het is te ingewikkeld omdat het niet om afzonderlijke onderdelen gaat. Om voor de nieuwe EPAC/EMC norm te testen, moet je het hele systeem testen en dat keer op keer doen bij elke minimale wijziging.”

Reageer op dit artikel