nieuws

Fietsverkoop in 2007 gestegen

Fietsen

Fietsverkoop in 2007 gestegen

AMSTERDAM/BUNNIK – De verkoop van nieuwe fietsen is in 2007 met 6% gestegen tot 1,4 miljoen stuks. Uit de cijfers van RAI Vereniging en BOVAG blijkt ook dat de verkoop van elektrische fietsen is verdubbeld, tot in totaal 90.000 stuks. De organisaties verwachten dat ook de komende jaren de belangstelling voor deze e-bikes sterk zal toenemen.

AMSTERDAM/BUNNIK – De verkoop van nieuwe fietsen is in 2007 met 6% gestegen tot 1,4 miljoen stuks. Uit de cijfers van RAI Vereniging en BOVAG blijkt ook dat de verkoop van elektrische fietsen is verdubbeld, tot in totaal 90.000 stuks. De organisaties verwachten dat ook de komende jaren de belangstelling voor deze e-bikes sterk zal toenemen.

De fietsvakhandel is met een aandeel van 74% verreweg de grootste aanbieder. Nog steeds is de toer- of stadsfiets het meest verkochte type fiets (61%). Door de productontwikkeling is de moderne stadsfiets breed in te zetten voor verschillende gebruiksdoelen, inclusief recreatie en fietsvakantie.

E-bikes
Fietsen met elektrische trapondersteuning, de zogenoemde e-bikes, zijn in voortdurende opmars. In 2006 werden nog 45.000 e-bikes verkocht; in 2007 groeide de verkoop naar 90.000 stuks. De branche verwacht dat die in 2008 zal oplopen naar circa 120.000.

Fietsgebruik verder stimuleren
Nederland heeft, met circa 18 miljoen fietsen, de hoogste fietsdichtheid ter wereld. Toch is het een goed idee om het fietsgebruik nog verder te stimuleren. RAI Vereniging en BOVAG pleiten er bij de overheid voor om de bedrijfsfietsenregeling ten behoeve van de e-bikes te verruimen naar € 2.000,-. Dan komen ook deze fietsen binnen het bereik van bedrijfsfietsenplannen. De e-bike kan immers een veel grotere rol vervullen in het woon-werkverkeer dan nu het geval is.

Verder vinden de organisaties het een prima idee om de BTW op fietsaankoop, -accessoires, -stalling en –onderhoud te verlagen van 19 naar 6%. Dat bepleitte onlangs ook het Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA).

Reageer op dit artikel