nieuws

Red Bull Backyard Digger naar Groningen

Fietsen

Red Bull Backyard Digger naar Groningen

AMSTERDAM – De tweede stop van de Red Bull Backyard Digger tour wordt niet Rotterdam, zoals oorspronkelijk gepland, maar Groningen. De gemeente Rotterdam geeft geen toestemming aan het internationale Red Bull Backyard Digger team om de lokale BMX-ers te helpen een dirt spot (BMX-fiets-stuntbaan met schansen) te bouwen.

AMSTERDAM – De tweede stop van de Red Bull Backyard Digger tour wordt niet Rotterdam, zoals oorspronkelijk gepland, maar Groningen. De gemeente Rotterdam geeft geen toestemming aan het internationale Red Bull Backyard Digger team om de lokale BMX-ers te helpen een dirt spot (BMX-fiets-stuntbaan met schansen) te bouwen.

De deelgemeente Noord, waarbinnen de beoogde locatie valt, geeft aan dat het criminaliteitsgehalte hoog is op deze plek. Ze verwacht dat wanneer de plaats opgeknapt wordt, de overlast toeneemt. Bovendien waren er bezwaren van omwonenden.
Michiel Verberg, productieleider Red Bull Backyard Digger, vindt het jammer dat de dirt in Rotterdam niet komt. "Ik denk dat de dirt criminaliteit juist had doen afnemen. Er zou een plek zijn gekomen waar jongen mensen zich kunnen ontwikkelen door sport."

Inwijding
Deze plek komt er nu in Groningen. Op 5 oktober beginnen BMX-ers en mountainbikers uit deze stad samen met het Red Bull Backyard Digger team met het bouwen van de dirt. Op 7 oktober wordt de dirt spot door BMX-ers en mountainbikers ingewijd. De nieuwe locatie van de dirt spot – tweede in een reeks van drie, na Leende en vóór Amsterdam – is het terrein van Stichting Bikepark Groningen. Deze stichting ontstond zo’n twee jaar geleden, toen een groepje van tien mountainbikers naar de gemeente stapte met het idee voor een mountainbike baan. Ze begonnen met een fourcross, een heuvel waarlangs mountainbikers met zijn vieren tegelijk naar beneden stunten, en bouwden er al snel andere banen bij.

Snelgroeiend
Floris Schurer, voorzitter van de stichting, vindt het fantastisch dat er nu ook een BMX-dirt komt. "Zowel de BMX-sport, als de mountainbike sport groeit in Nederland snel en de discipline dirt wordt binnen beide sporten steeds belangrijker. We hebben zelf al een kleine dirtbaan gebouwd, maar wat er nu komt is professioneel. Door mee te kijken en doen met het bouwen, kunnen we veel kennis opdoen die we later weer zelf toe kunnen passen."
 
Met de komst van de nieuwe dirt komt het Bikepark een stap verder in zijn ontwikkeling. "We zijn al door de gemeente benaderd om hier ook een skatepark te ontwikkelen. Nu komt hier een plek voor BMX-ers. Het lijkt ons geweldig als het bikepark een soort centrum wordt waar alle extreme-sports bij elkaar komen."

Reageer op dit artikel