nieuws

Rechter bestraft slaafse nabootsing bakfiets

Fietsen

Rechter bestraft slaafse nabootsing bakfiets

AMSTERDAM – Maarten van Andel, eigenaar van Bakfiets.nl en ontwerper van de Cargo Bike heeft een rechtzaak tegen slaafse nabootsing van in Chinese geproduceerde bakfietsen in zijn voordeel beslist. De rechtbank van Amsterdam oordeelde dat de gewraakte klonen uit de handel genomen moeten worden.

AMSTERDAM – Maarten van Andel, eigenaar van Bakfiets.nl en ontwerper van de Cargo Bike heeft een rechtzaak tegen slaafse nabootsing van in Chinese geproduceerde bakfietsen in zijn voordeel beslist. De rechtbank van Amsterdam oordeelde dat de gewraakte klonen uit de handel genomen moeten worden.

Centraal in de rechtzaak stond Van Andel’s bakfiets met twee wielen, die speciaal ontworpen was voor het vervoer van kinderen. In de rechtzaak beriep Van Andel zich met succes op het auteursrecht van zijn ontwerp, omdat hij verantwoordelijk was geweest voor het denkwerk en de investeringen. Het ontwerp van Van Andel dateert al van 2001.

Het succes van zijn ontwerp had als neveneffect dat veel goedkopere kopieën op de markt gebracht werden. Daarom zijn onlangs vier Nederlandse en Belgische bakfietsdistributeurs voor de rechter gesleept. Eigenaar Maarten van Andel verdenkt hen van het laten namaken en verkopen van zijn bakfiets.

Tijdens de rechtzaak, waar overigens maar twee van de vijf gedaagde distributeurs kwamen opdagen, vertelde Van Andel’s advocaat Filip van Eeckhoutte dat één van de distributeurs een fiets van Bakfiets.nl naar China gestuurd om daar te laten namaken. Dit namaakexemplaar zou een exacte kopie zijn van de fiets van Bakfiets.nl, alleen gemaakt van een veel slechtere kwaliteit materialen.

De fiets wordt voor een veel lagere prijs en onder de naam New Fiber in Europa verkocht. Het auteursrecht op de zogeheten Cargo Bike van Bakfiets.nl ligt bij Van Andel, zegt zijn advocaat. Van Eeckhoutte eiste dat de distributeurs per direct stoppen met het invoeren en verkopen van de fietsen. Ook eiste hij dat de distributeurs bekendmaken waar zij hun fietsen vandaan hebben. Via deze weg wil hij ook de makers in China achterhalen.

Reageer op dit artikel