blog

Brexit: duurdere elektrische fietsen

Fietsen 2240

Brexit: duurdere elektrische fietsen
Karel van Nunen voorspelt een prijsverhoging van wel 10 procent voor elektrische fietsen in Engeland. Foto EFTD

Wat betekent de Brexit eigenlijk voor de Nederlandse tweewielersector? In dit weblog geeft Karel van Nunen zijn visie. Hij voorspelt een lagere export omdat het pond daalt. Elektrische fietsen kunnen daardoor wel tot 10% duurder worden bij onze buren overzee.

De meeste impact voor de Brexit zal nog niet zo snel ontstaan, doordat het minimaal nog twee jaar duurt voordat het United Kingdom (UK) definitief is uitgestapt. In de tussentijd blijven alle regelingen tussen de EU en UK bestaan.

Onzekerheid over toekomst

Wel zal men intussen de ontstane huidige en toekomstige onzekerheid met UK gaan merken. Dat is zeker al te zien in de waarde van het pond Sterling ten opzichte van zowel de Euro als de Dollar. Het pond is al sterk verzwakt en dat kan betekenen dat Nederlandse producten duurder gaan worden. Dat gaat leiden tot aan aanzienlijke prijsverhogingen in UK. Zo wordt aangenomen dat elektrische fietsen wel eens 10% duurder kunnen worden in UK.

Lagere omzet Nederlandse fietsen in UK

De daling van het pond door de Brexit is niet bevorderlijk voor de export dus en zal een lagere omzet betekenen voor Nederlandse fietsen in UK. In bankkringen wordt uitgegaan van een exportdaling voor de maakindustrie op het gebied van transportmiddelen van meer dan 8%.

Lagere prijzen fietsen in Nederland?

Voor de handel in Nederland zou dit wellicht positief uit kunnen pakken, want bij een verminderde vraag vanuit het buitenland zouden de prijzen van modellen van Nederlandse fabrikanten wel eens onder druk kunnen komen te staan.

Gunstige wisselkoers

Een devaluatie van het pond betekent wel dat prijzen van producten uit het UK goedkoper worden, dus ook fietsen die worden geproduceerd in Engeland, Wales, Ierland of Schotland. Wel wordt deze prijsdaling getemperd doordat materiaal van buiten het UK betaald dient te worden met duurdere dollars.

Handelsbelemmeringen in het vooruitzicht?

Na de werkelijke Brexit zullen in de loop van de tijd de huidige EU-regelingen worden vervangen door handelsverdragen tussen de EU en het UK. Dat kan van invloed zijn op regelingen zoals anti-dumpingheffingen en eventuele in- en exportheffingen. Dat kan dan weer tot handelsbelemmeringen leiden tussen de beide partijen. Maar voorlopig zal er nog niets veranderen buiten eventuele wisselkoersschommelingen die van invloed kunnen zijn op de prijzen.

Reageer op dit artikel