artikel

Preview Bosch eBike Systems 2015

Fietsen

Preview Bosch eBike Systems 2015
Armin Harttig, manager Sales, toont de Bosch Nyon; de alles-in-één computer combineert de bediening van de e-bike met navigatie, hartslagmeting en smartphone, in één apparaat.

In een sneak preview werd op 25 juni in Reutlingen getoond welke richting Bosch op gaat met de verdere ontwikkeling van Bosch eBike-systemen. Integratie en connectiviteit zijn hierbij de sleutelbegrippen. Verder kondigde Bosch de opening van een Asian-Pasific kantoor aan, na al eerder dit jaar een vestiging in de USA te hebben geopend.

De consequentie van de focus op integratie en connectiviteit is dat het eerste systeem van Bosch, de Classic Plus Line, niet meer geproduceerd zal worden. “Voor seizoen 2015 leveren wij aan e-bike fabrikanten geen Classic Plus Line meer uit,” meldde de manager van Bosch eBike Systems, Claus Fleischer. Hij haastte zich om te benadrukken dat garantieonderdelen en service gewoon beschikbaar blijven. “De elektronica van de Classic Plus Line was niet geschikt om met andere applicaties te communiceren,” licht hij de beslissing toe om te stoppen met deze eerste generatie.

Nyon is ‘alles-in-één’ e-bike computer

Highlight in het Bosch 2015-programma is de Bosch Nyon alles-in-één computer. De Nyon is een aanvulling op de huidige computer Intuvia en combineert de bediening van de e-bike met navigatie, hartslagmeting en smartphone, in één apparaat. Andere app’s, functies en updates volgen later via de Bosch App; eBike-Connect.

Integratie met versnellingssystemen

Een ander hot topic voor Bosch 2015 is de integratie met versnellingssystemen. Bosch ontwikkelt in samenwerking met Fallbrook (NuVinci), Shimano, en SRAM. E-bikefabrikanten kunnen hierdoor nu kiezen tussen de schakelsystemen van drie leveranciers waarmee de Bosch-systemen volledig communiceren. Van SRAM gaat het om de Dual Drive 3 pulse automatische versnellingsnaaf, voor NuVinci om de Harmony en diens opvolger NuVinci H/Sync en voor Shimano om de Di2-adapter voor Alfine 8 en 11, en Nexus 8.

In Tweewieler augustus komt een uitgebreid artikel over de innovaties van Bosch eBike Systems.

Tekst: Jo Beckendorff

Reageer op dit artikel