artikel

Vouwfiets met 1,5 miljoen euro subsidie

Fietsen

Vouwfiets met 1,5 miljoen euro subsidie
De Bike Intermodal is zo groot als een werktas en alle onderdelen van de vouwfiets zijn volledig recyclebaar.

De Europese Unie investeert in project Bike Intermodal: een lichte, elektrische en opvouwbare fiets die moet zorgen voor groenere steden. Het prototype is bekroond met een Italiaanse award voor innovatie: Premio Gaetano Marzotto.

Vouwfietsen bieden een goede oplossing voor stedelijk gebruik, omdat ze gemakkelijk in de auto en het openbaar vervoer kunnen worden meegenomen. Het mede door de EU gefinancierde project Bike Intermodal brengt een nieuw model uit dat slechts 7,5kg weegt en vouwbaar is tot 50x40x15 cm.

Zo groot als werktas

Dat de fiets zo groot is als een werktas maakt het gebruikersvriendelijker dan eerdere modellen. Bovendien zijn alle onderdelen van de vouwfiets volledig recyclebaar. Alessandro Belli van Technologie Urbane, een van de belangrijkste partners van het project en oprichter van de Bike Intermodal spin-off start-up, zegt dat Technologie Urbane het beste ontwerp, de beste productie en montage hebben gecombineerd.

Allernieuwste materialen

“En met de allernieuwste materialen om een supercompacte, lichtgewichte en aantrekkelijke fiets te vervaardigen die perfect aansluit bij de behoeften van het leven in de stad. We hopen dat het nieuwe model niet alleen fietsliefhebbers zal aantrekken, maar dat het ook de mensen die eerder te terughoudend waren om op een fiets te stappen zal overtuigen om deze fiets te gebruiken en de vrijheid te ervaren die het hen biedt.”

Geïnspireerd door auto-industrie

Jaarlijks worden er ongeveer 135 miljoen fietsen geproduceerd, waarvan 2 procent bestaat uit vouwfietsen. Bike Intermodal verschuift zich van een typische fietsproducent naar een die geïnspireerd is door de auto-industrie. De basis van de “intermodale fiets” bestaat uit een voorgespannen frame, waarbij het open- en dichtklappen van de fiets hetzelfde werkt als een landingsgestel van een vliegtuig. Het is gemaakt van gegoten aluminium of magnesium en zeilkabels. De makers kijken nu ook naar de mogelijkheid om in de toekomst grafeen te gebruiken om het frame nog lichter en sterker te maken.

Motor van Maxon Motor

Projectpartner Maxon Motor heeft een op maat gemaakte motor ontworpen die de mobiliteit verhoogt zonder extra gewicht toe te voegen. Inclusief motor weegt de fiets bijna de helft minder dan vergelijkbare vouwfietsen zonder motor en neemt de fiets ongeveer een vijfde van het formaat van andere modellen in beslag.

Onderzoeksubsidie van € 1,58 miljoen

Het Bike Intermodal-onderzoeksproject ontving van de EU een onderzoeksubsidie van € 1,58 miljoen. Sinds de voltooiing van het project is men doorgegaan met het optimaliseren van het ontwerp en productieproces van de fiets. Dit heeft geleid tot een commercieel haalbaar prototype. Het bedrijf is in gesprek met een aantal investeerders en enkele prominente spelers in de auto-industrie om het prototype in de markt te introduceren. Met een volledig geoptimaliseerde productie schat Belli dat het model zonder motor ongeveer € 800,- en het elektrische model € 1.300,- zal kosten. Een erg minimalistische versie zal slechts € 500,- kosten.

Subsidie in kader van Europees onderzoek en innovatie

Op 1 januari 2014 startte de Europese Unie een nieuw, zeven jaar durend onderzoeks- en innovatieprogramma, genaamd Horizon 2020. De komende zeven jaar zal er bijna € 80 miljard worden geïnvesteerd in onderzoeks- en innovatieprojecten ter ondersteuning van het Europees concurrentievermogen en ter uitbreiding van de menselijke kennis. Het EU-onderzoeksbudget is voornamelijk gericht op het verbeteren van het dagelijks leven op de gebieden van gezondheid, milieu, transport, voeding en energie.

Onderzoekspartnerschappen met de farmaceutische, ruimtevaart, auto- en elektronica-industrie moedigen investeringen in de particuliere sector aan ter ondersteuning van toekomstige groei en stimulatie van de werkgelegenheid. Horizon 2020 zal een nog grotere focus hebben op het uitwerken van uitstekende ideeën in verkoopbare producten, processen en diensten.

Reageer op dit artikel